A stroke vészhelyzet, és minél gyorsabban kap a beteg kezelést, annál jobb és gyorsabb a gyógyulási folyamat. De mi történik a stroke utáni napokban, hetekben és hónapokban?

A rehabilitációs szakemberek szerint ez a folyamat időnként lassú és bizonytalan lehet. Bár a felépülés mindenkinél másként történik, hasznos lehet, ha tudja, mire számítson, miután Ön vagy egy családtagja stroke-ot kapott.

1. nap: Kezdeti kezelés

A stroke-os beteg valószínűleg először egy sürgősségi vagy intenzív osztályra kerül, hogy stabilizálják állapotát és meghatározzák a stroke típusát. Ha vérrög (iszkémiás stroke) okozza, akkor a vérrögöt „oldó” gyógyszerek segíthetnek csökkenteni a hosszú távú hatásokat.

A stroke okának megfelelő kezelés után a rehabilitáció mielőbbi megkezdése létfontosságú a gyógyulási folyamatban. A rehabilitáció körülbelül 24 órával a stroke után kezdődik. A rehabilitációs csapatban neurológusok, fiziko- és foglalkozásterapeuták, logopégusok, szakápolók és dietetikusok vannak.

Az első néhány hét a stroke után

A stroke utáni kórházi tartózkodás átlagos hossza 5-7 nap. Ez idő alatt az ellátást végző szakemberek értékelik a stroke hatásait, amely meghatározza a rehabilitációs tervet.

A stroke hosszú távú hatásai – amelyek egyénenként változnak, a stroke súlyosságától és az érintett agyterülettől függően – a következők lehetnek:

  • kognitív tünetek (például memóriazavar, beszédzavar)
  • fizikai tünetek (gyengeség, bénulás, nyelési nehézség, stb.)
  • érzelmi tünetek (pédául depresszió, impulzivitás)
  • extrém fáradtság és alvászavarok.

A fizikai és foglalkozási terápia segíthet meghatározni, hogy az agy mely területeit érinti a különböző feladatok (például ételkészítés, fürdés, séta, hajmosás) elvégzése. A beszédnyelvi terápia fontos azoknak a betegeknek, akiknek nyelési nehézségei vannak a stroke vagy a lélegeztetés utóhatásai miatt. A rehabilitációs pszichológusok tervet készíthetnek a kognitív funkciók javítására és a reziliencia fejlesztésére.

stroke rehabilitáció
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kórház elhagyása stroke után

A kórházi tartózkodás után a rehabilitáció fekvőbeteg-rehabilitációs osztályon, rehabilitációs intézményben vagy járóbeteg-szakellátás keretében folytatódhat.

1-3 hónap a stroke után

A stroke utáni első három hónap a legfontosabb a felépüléshez. Ezen időszak alatt a rehabilitáció célja a funkció helyreállítása vagy a kompenzációs stratégiák kidolgozása a funkcionális károsodás „megkerülésére”.

A stroke-ot követő első három hónapban a beteg „spontán felépülésnek” nevezett jelenséget tapasztalhat – egy olyan készség vagy képesség, amely elveszettnek tűnt a stroke miatt, hirtelen visszatér, ahogy az agy új módokat talál a feladatok elvégzésére. Egyes betegek azonban problémákat tapasztalnak a stroke utáni hónapokban, például tüdőgyulladást, szívrohamot vagy egy második stroke-ot. Ezek jelentős hatással lehetnek fizikailag, mentálisan és érzelmileg, és előfordulhat, hogy a rehabilitációt átmenetileg fel kell függeszteni.

6 hónapon túl

Hat hónap elteltével is lehetséges a javulás, de sokkal lassabb lesz. A legtöbb stroke-os beteg ezen a ponton ér el egy viszonylag egyensúlyi állapotot. Egyesek számára ez a teljes gyógyulást jelenti, míg másoknak visszafordíthatatlan károsodása (például végtagbénulás) lesz. Az, hogy lehetséges-e a teljes gyógyulás, számos tényezőtől függ, beleértve a stroke súlyosságát, a kezdeti kezelés gyorsaságát, valamint a rehabilitáció típusát és intenzitását.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?