A Parkinson-kór diagnózisával történő szembesülés a legtöbb beteg számára elkeserítő, de még nem jelenti az élet „végét”. A Parkinson-kórban szenvedő betegeknek számos okuk van a bizakodásra. Cikkünkben öt olyan kutatási eredményt vagy jelenleg is zajló vizsgálatot ismertetünk, amelyek jelentősen javíthatják a betegek életminőségét.

Egészségesebb, hosszabb élettartam: A Parkinson-kórban szenvedők egyre hosszabb ideig - de ugyanakkor jobban is – élnek, köszönhetően annak, hogy egyre jobb gyógyszeres és egyéb kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

Korai diagnózis: Minél hamarabb diagnosztizálják a Parkinson-kórt, annál hatékonyabban kezelhető. Jelenleg nincs olyan laboratóriumi vagy képalkotó teszt, amellyel biztosan megállapítható a betegség, de folyamatosan zajlanak a minél gyorsabb és hatékonyabb diagnosztikai lehetőségek megtalálását célzó kutatások.

Genetikai kutatás: A Parkinson-kórhoz kapcsolódó gének kölcsönhatásainak ismerete hozzájárulhat a hatékonyabb terápiás módszerek alkalmazásához. A kutatók jelenleg is vizsgálják, hogy az LRRK2 (más néven LARK2) Parkinson-kór gén hogyan lép kölcsönhatásba más, már ismert Parkinson-génekkel.

parkinson_genetika_parkinsonkor_idegrendszeri_remeges
Forrás: unsplash.com

Klinikai vizsgálatok: A klinikai vizsgálatok - mint minden más betegség esetében is - lehetőséget kínálnak a szakembereknek arra, hogy megtalálják a legjobb módszereket a Parkinson-kór és az ahhoz hasonló betegségek diagnosztizálására és gyógyítására.

Nem gyógyszeres kezelések: Az egyik ígéretes kezelés az úgynevezett mély agyi stimuláció, melynek során elektromos stimulációt alkalmaznak az agyban a Parkinson-kórral összefüggő mozgásproblémák (például remegés, merevség, járási nehézségek, lassult mozgás) kezelésére. A gyógyszeres kezelés fizikoterápiaval történő kiegészítése pedig enyhíti a motoros tüneteket.

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/parkinsons-disease/parkinsons-disease-5-reasons-for-hope
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.