Időjárásváltozás, stressz, kevés alvás, rengeteg minden befolyásolja a közérzetet. Hazánkban kifejezetten magas a fejfájásos panaszok száma, és a lakosság minden tagja szenvedett életében legalább egyszer migrénes fájdalomtól. Azonban kevesen tudják, hogy a fejfájásnak három fajtája van, így kezelésük, és kiváltó okaik is eltérők lehetnek. Ezeket foglaltuk össze cikkünkben.

A fájdalom számos formában jelentkezhet. A tenziós - tompább fájdalom, nincs adott helye -, migrénes –erős fájdalom, az egész fejet érinti - és a clauster – erős, kínzó fájdalom, jellegzetesen a fej egyik felén vagy a szem körül– a három fő. Az utóbbi kettőt vaszkuláris fejfájásként szokták emlegetni.

Mindenekelőtt azonban le kell szögezni, hogy az agy nem érzékeny a fájdalomra, szóval sosem kaphatunk fejfájást, a saját agyunktól. A fájdalom valójában az agy körül van, és rengeteg helyről származhat. A bőr, a csontok, a hallójárat, a fül, a száj érzékeny a fájdalomra, szóval inkább innen eredhetnek a fájdalmak.

Az izomfeszültség okozta tenziós fejfájás

A tenziós fájdalom az izmok feszült állapotban tartásából fakad. Ez kisugárzik az arcra, a nyakra és az agyat védő szövetre. Azért érezzük a fájdalmat, mert az izomfeszültség ingerli a fájdalom receptorokat, amelyek üzenetet küldenek az agyba, az érzékelő kéregnek. Kiváltó okai a stressz, a szem megerőltetése, vagy a túlzott gyógyszerhasználat.

Mumus: a migrén

A migrén esetében az agy véráramlásának megváltozása állhat a fájdalomérzet mögött. A helyi oxigénhiánynak köszönhetően görcs áll be az agyi artériákban, illetve megduzzadnak a véredények. Bár a tudósok véleményei megoszlanak a megállapítás helyességét illetően.

A migrén kialakulása a rossz alvásra, stresszre, helytelen étkezésre, és az időjárás változásra vezethető vissza. A migrén általában 4-72 órás időtartam közé tehető, és gyakorta látászavarral is párosul.

Napokig fennálló fájás, a clauster

A clauster elnevezésű fejfájás kiváltó okait, még mindig nem sikerült feltérképezni, de a tudósok szerint az agy vérkeringésének hirtelen megváltozása okozhatja. A fájdalom, hetekig-hónapokig is eltart, gyötrelmes kínokat okozva.

A legjobb megoldás azonban mégsem egy tucat fájdalomcsillapító beszedése, mert az egy idő után deaktiválja a természetes fájdalom irányító központot, ami így a legkisebb fájdalomra is erőteljesebben reagál majd. Így annyit tehetünk, hogy pihenünk, és kivárjuk, amíg csillapodik.

Leggyakoribb tünetek és kivizsgálás

Érdemes orvoshoz fordulni, hogyha a fejfájás rendszeresen jelentkezik vagy kísértőtünetek is felbukkannak. Ilyen a hányinger, hányás, szédülés, kettős látás. A fejfájás okának megállapításában az alábbi vizsgálatok segítenek: MR - natív és / vagy kontrasztanyagos, CT - natív és / vagy kontrasztanyagos, EEG, röntgen, labor, vérnyomásmérés.

Képek forrása: Pixabay.com

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.