Az asztmás roham súlyos, akár életveszélyes állapothoz is vezethet, ezért érdemes figyelembe venni három tényezőt a rohamok elkerülése érdekében.

1. Ne hagyja figyelmen kívül az asztmával kapcsolatos kezelési tervét

Az Ön asztmás kiváltó tényezői egyedülállók, ezért minden enyhe vagy súlyos asztmával diagnosztizált betegnek rendelkeznie kell személyre szabott kezelési tervvel. A legtöbb probléma akkor jelentkezik, ha nem tartja be a kezelési tervet, ami optimális esetben tartalmazza az összes tennivalót és tilalmat, amelyek betartásával megelőzhető az asztmás roham kialakulása.

2. Ne felejtse el az inhalátort

A tünetek megjelenésekor sok beteg elutasítja a gyógyszeres kezelést és megpróbál néhány napig „kivárni”, hogy javul-e a helyzet. A rövidebb ideig tartó asztmás tünetek enyhítésére szolgáló mentő inhalátor használata azért javasolt, mert az asztma életveszélyes, ezért akár néhány napnyi halogatás miatt az ügyeleten vagy a kórházban köthet ki.

asztmás roham inhalátor
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

3. Ne hagyja figyelmen kívül az asztma kiváltó okait

Néha nem tudjuk, mi okozza az asztmát, de egy kis extra odafigyeléssel általában azonosítható, hogy mi vezet a rohamhoz. A gyakori kiváltó okok a következők:

  • allergének – a leggyakoribb a penész, a poratka, a kutyaszőr és a pollen
  • irritáló anyagok – por, vegyszerek, füstrészecskék, kipufogógázok
  • bizonyos betegségek (például szezonális allergia, reflux, arcüreggyulladás).

Az asztma leküzdésének lehetséges módjai:

  • használjon poratka-takarót az ágyneműhöz és a bútorokhoz
  • laminált burkolat helyen alkalmazzon keményfa padlót
  • rendszeresen ellenőrizze a levegőminőséget
  • az irritáló anyagok gyakran munkahelyi vonatkozásúak, így meg kell határozni az expozíció kezelésének módjait (például porvédő maszk viselése)
  • reflux betegség (GERD) esetén a gyomorsavak visszafelé áramlása a nyelőcsőbe irritálhatja a légutakat és a tüdőt, súlyosbítva az asztmát, ezért a kisebb mennyiségű ételek elfogyasztása, az ágy fejének emelése vagy a reflux gyógyszerek használata segíthet.
Forrás: https://health.clevelandclinic.org/3-mistakes-that-might-be-making-your-asthma-worse/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.