COPD esetén a betegség romlásának megelőzése és a tünetek enyhítése érdekében a kezelés kiegészítéseként érdemes betartani a cikkben leírt tippeket.

A dohányzásról való leszokás, az előírt gyógyszerek szedése és a rendszeres testmozgás mellett a következők is segíthetnek:

Az energia megőrzése

Próbáljon meg sokat aludni éjszaka, és – amennyiben megoldható - tervezzen be naponta egy rövidebb pihenőidőt. Ezenkívül pihenjen a megerőltetőbb háztartási tevékenységek (például porszívózás) előtt és után, valamint kerülje a nehéz fizikai munkát.

A légúti fertőzések megelőzése

Rendszeresen mosson kezet fertőtlenítő hatású folyékony szappannal vagy használjon alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szert. Minden évben 6 héttel az influenza szezon kezdete előtt adassa be az influenza elleni védőoltást, valamint az ötévente szükséges pneumococcus vakcinát a tüdőgyulladás megelőzésére. Amennyiben légúti fertőzésre utaló tünetei (például köhögés, tüsszögés, láz, gyengeség, étvágytalanság), forduljon orvoshoz, mert – ha baktériumok okozták a fertőzést – az antibiotikumok alkalmazásával megakadályozhatók a súlyosabb tünetekkel járó mellkasi fertőzések.

COPD étrend
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Egészséges étrend

Túlsúly és elhízás esetén a szívnek és a tüdőnek sokkal fokozottabban kell „dolgoznia”. A soványság sem előnyös, mert hamarabb kifárad és nagyobb az alsó légúti fertőzések (például tüdőgyulladás, influenza) kockázata. A COPD fennállása esetén ajánlott, hogy minden nap hat-nyolc pohár koffeinmentes folyadékot fogyasszon a légutak nyálkájának „hígabbá” tételére, és fogyasszon több rostot tartalmazó ételt az emésztés megkönnyítése érdekében. Fontos a só mennyiségének a korlátozása a vízvisszatartás és a puffadás, valamint a túlevés elkerülése miatt. Ha túl gyorsan jóllakik, érdemesebb öt-hat kisebb étkezést beiktatni a nap folyamán.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?