A lumbágónak is nevezett derékfájás általában a farredő és az alsó bordaívünk között jelentkező fájdalmat takarja, mely sokszor kisugárzik a lábainkba.

Mivel nem betegségről, hanem egy állapotról, tünetről van szó, így elsőként az okokat kell feltárni ahhoz, hogy a probléma megszüntethető legyen. A lumbágó kialakulásának okai az ínszalagokban, az izmokban, az idegekben vagy a derék más részeiben keresendők, így például:

  • Gerincproblémák vagy -elváltozások: porckorongsérv, kopás, csigolyacsúszás, gyulladás
  • A kismedencében található szervek vagy a vese betegsége
  • Stresszhatás

A lumbágó lehet akut, vagyis egy hónapnál kevesebb ideig tartó, és krónikus, aminek ideje meghaladja a három hónapot. Tünetei a következőek:

  • Akut esetben hirtelen fellépő éles fájdalom, általában egy mozdulat hatására alakul ki, és akár a további mozgást is korlátozhatja
  • Krónikus esetben nem olyan éles a fájdalom, de tovább tart és a mindennapi életminőséget is rontja  
derékfájás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hogyan előzzük meg?

Mivel legtöbbször a gerinchez kötődik a lumbágó, ezért elsősorban ennek a megóvása, tehermentesítése javasolt. Kerüljük a nehéz tárgyak gyakori, hirtelen emelését, figyeljünk oda a testtartásunkra, hosszú ülő vagy állómunka esetén végezzünk mindig pihentető gyakorlatokat. Emellett iktassuk be mindennapjainkba a rendszeres mozgást, ha lehet, kerüljük a dohányzást, ne aludjunk túl puha matracon, és amennyiben módunk van rá, alkalmazzunk stresszkezelési technikákat. A túlsúly is nagyban hozzájárulhat a lumbágó kialakulásához, így ez is egy ok az egészséges testsúlyunk fenntartására.

Ha már kialakult, mit tehetünk ellene?

Ortopéd vagy reumatológus szakember felkeresése javasolt, aki a diagnózis felállításához meghatározza majd a fájdalom pontos okát. Az akut lumbágónál fájdalomcsillapítókat, gyulladáscsökkentőket javasolhat, a krónikus szakaszban pedig gyógytornát, fizioterápiás kezeléseket.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.