Az utóbbi évek gyakorlata megmutatta, hogy a megfelelő gyógyszeres kezeléssel már nem egyenlő a halálos ítélettel a HIV-fertőzés. 

L. Krisztiánt, a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért egyik vezetőjét kérdeztük a betegséggel kapcsolatban.

Milyen gyakori a HIV-fertőzés?

Az egyes országokban különböző a gyakorisága. A becslések szerint világszerte körülbelül 38 millió ember él HIV-vel. Magyarországon (2021 II. negyedévet beleértve) eddig 4344 embert szűrtek ki és 433 HIV-fertőzött hunyt el. Hazánkban - a környező országokhoz hasonlóan - még nem annyira elterjedt a HIV-fertőzés.

Mi okozza ezt a betegséget?

A HIV-fertőzést a Human Immunodeficiency Virus (humán immundeficiencia vírus) okozza. Ebből két verzió van, a HIV-1 és a HIV-2. A legelterjedtebb a HIV-1. A HIV-2 főleg csak Nyugat-Afrikában és Portugáliában van jelen. A HIV egy úgynevezett retrovírus, ami többek közt az immunrendszer fontos sejttípusát (a T-limfocitákat, azon belül meg a CD4-sejteket) képes megfertőzni.

Hogyan állapítják meg a HIV-fertőzést?

A HIV-fertőzést vérből állapítják meg indirekt módon: az immunrendszer által termelt HIV-specifikus antitesteket vagy HIV-specifikus PCR teszttel a vírus örökítő anyagának a jelenlétét mutatják ki.

HIV AIDS retropajzs egyesület
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix 

Hogyan lehet elkapni a HIV-fertőzést?

A HIV-et nem lehet elkapni kézfogással vagy csókkal. Háromféleképp terjed: szexuális úton, vér révén vagy anyáról gyermekre. Amikor szexuális úton terjed, akkor az a nemi váladékok (ondó, hüvelyváladék) közvetítésével történik. Ebben az esetben az egyik leghatékonyabb megelőzési mód a biztonságos szex, vagyis az óvszer használata. Abban az esetben, amikor egy HIV-vel élő gyógyszeres kezelése stabil, a vírusszám a vérében (és egyéb testváladékokban) méréshatár alatt van. Ez azt jelenti, hogy ekkor a fertőzés esélye nagyon kicsi.

Régen, mielőtt minden donorvért ellenőriztek, előfordult, hogy vérátömlesztéssel terjedt a fertőzés. A véren keresztüli fertőzés jelenleg főleg intravénás droghasználóknál reális kockázat, ha többen ugyanazt a fecskendőt használják.

Amikor egy HIV-fertőzött nő várandós, főleg szülésnél és/vagy szoptatásnál képes átadni a vírust a gyermeknek. Ez a kockázat jelentősen lecsökken, ha időben kiszűrik és gyógyszerrel kezelik a kismamákat. Egy HIV-vel élő (akinél a vírus méréshatár alatti a vérében) kismama manapság már természetes úton szülhet.

Melyek a betegség jellemző tünetei? Mi a különbség a HIV-fertőzés és az AIDS stádium között?

A „friss” HIV-fertőzésnek gyakran influenzaszerű tünetei vannak, mint például rossz közérzet, láz, ízületi fájdalmak, torokfájás. Ezek a tünetek maguktól megszűnnek. Ekkor kezdődik a tünetmentes időszak, ami 3-7 évig tarthat. A tünetmentes időszak után következik a tünetes időszak, melynek során „felbukkanhatnak” az úgynevezett opportunista fertőzések, vagyis az olyan betegségek, amiket egy nem károsodott immunrendszer gond nélkül legyőz. Ekkor beszélünk az AIDS (Acquired Immunedeficiency Syndrome, magyarul szerzett immunhiányos szindróma) stádiumról, ami 5-10 évvel a nem kezelt fertőzés után lép fel. Ekkor az immunrendszer már annyira károsodott, hogy nem tudja ellátni a feladatát. Sajnos Magyarországon még mindig vannak olyan betegek, akiknél csak ekkor derül ki a HIV-fertőzés (és az immunrendszer károsodása).

Az AIDS stádium a vég? Vagy gyógyítható a HIV-fertőzés/AIDS stádium?

A HIV-fertőzés nem gyógyítható, viszont jól kezelhető és szinten tartható. Az elmúlt évtizedek alatt több hatékony gyógyszer, gyógyszercsoport került kifejlesztésre, melyek más-más módon gátolják a HIV szaporodását. A HIV-vel élők túlnyomó többségében a vírus a vérben méréshatár alatt van, vagyis nem kimutatható. Ezért van az, hogy egy HIV-vel élő nem tud másokat megfertőzni, teljes életet élhet és nem veszélyes a környezetére.

Az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően világszerte az AIDS-szel kapcsolatos halálozások 64%-kal csökkentek a 2004-es csúcshoz képest. Mivel Magyarországon gyakran későn diagnosztizálják a HIV-fertőzést, sajnos még minden évben vannak olyan betegek, akik már nem tudnak felépülni az AIDS-ből. Szerencsére azonban vannak ellenpéldák is – megfelelő gyógyszeres kezeléssel ezek a betegek fel tudnak épülni az AIDS stádiumból és az immunrendszerük visszanyerheti a régi működését.

Mit tesz a Retropajzs Egyesület a HIV-vel élőkért?

Bár elsősorban a HIV-vel élők problémáinak megoldásában segítenénk, ehhez szorosan hozzátartozik, hogy ugyanolyan emberként fogadjanak el minket, mint bárki mást. Nagyon fontos, hogy az emberek hiteles információkkal bírjanak a HIV-ről, tudjanak a szűrés fontosságáról és arról, hogy a HIV nem egyenlő a halálos ítélettel. Aki szedi a gyógyszert, és a vírusszáma méréshatár alatt van, az nem fertőz tovább, az ilyen ember nem veszélyes sem a párjára, sem a gyermekére, sem a környezetére!

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix 

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.