Napjainkban a PrEP, az expozíció előtti profilaktikus tabletta fontos eszközzé vált a HIV terjedése elleni küzdelemben.

Mi az a PrEP?

A humán immundeficiencia vírus (HIV) egy főleg nemi úton terjedő betegség, amely megtámadja az immunrendszert, ami megnehezítheti a szervezet számára a betegségek elleni küzdelmet. A HIV-fertőzést leggyakrabban a vaginális, orális vagy anális szex útján kapják el az emberek, de terhesség, szülés, szoptatás, vérátömlesztés, valamint a kábítószerezéshez szükséges tűk megosztásával is terjeszthető. A PrEP szedése azonban megakadályozhatja a HIV-fertőzést azáltal, hogy meggátolja a vírus megtelepedését a szervezetben. A PrEP tehát egy olyan gyógyszer, amely azért szedhető, hogy megvédjen a HIV-fertőzéstől – még mielőtt ki lennénk téve a fertőzésnek.

Kiknek kell PrEP-et kell szedniük?

A PrEP azoknak javasolt, akik nem fertőzöttek HIV-vel, de nagyobb a kockázata annak, hogy elkapják, beleértve az alábbi eseteket:

  • kezeletlen HIV-fertőzött szexuális partner
  • óvszer használata nélküli szex
  • szexuális úton terjedő betegség diagnosztizálása az elmúlt hat hónapban
  • intravénás droghasználathoz használt tű megosztása kezeletlen HIV-fertőzöttel.
HIV AIDS prep
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mennyi idő alatt válik hatékonnyá a PrEP?

Egy-három hétig PrEP-et kell szedni, hogy működni kezdjen, de a HIV-fertőzés elleni védelem maximalizálása érdekében minden adagot be kell venni. Egyszerűen fogalmazva: a PrEP hihetetlenül hatékony, de csak akkor, ha az előírás szerint szedik. A PrEP nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzések kialakulását, az óvszer használata továbbra is fontos a megelőzésben.

A PrEP szedésének mellékhatásai

A PrEP biztonságosnak tekinthető, de kezdetben előfordulhat néhány mellékhatás. Általában maguktól elmúlnak, de beszéljen kezelőorvosával, ha továbbra is fennállnak:

  • hányinger
  • hasmenés
  • fejfájás
  • fáradtság
  • gyomorfájdalom.

Lehet-e szedni a PrEP-et a HIV-fertőzés után?

A PrEP egy expozíció előtti gyógyszer, tehát nem a megfelelő gyógyszer, ha HIV-fertőzésnek volt kitéve, és csökkenteni szeretné a fertőzés esélyét. Ha ki volt téve HIV-fertőzésnek, és még nem részesült PrEP-kezelésben, 72 órán belül keresse fel orvosát. Felírhatnak poszt-expozíciós profilaxist (PEP), ami az expozíció után a HIV megelőzésére szolgáló gyógyszer. A PrEP-től eltérően a PEP-et vészhelyzetekben használják.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.