A COVID-19 elleni védőoltás beadása után előfordulhat néhány gyakori oltási reakció, beleértve a fej- és a karfájást, a lázat vagy más influenzaszerű tüneteket.

Amióta a járvány megkezdődött és elindult az oltási folyamat, egyre többen spekulálnak a vakcinák reproduktív rendszerünkre gyakorolt ​​hatásáról. Jelenleg azt vizsgálják, hogy van-e összefüggés a vakcina és a menstruációs zavarok között. Egyáltalán nincs azonban tudományos bizonyíték ennek az aggálynak a hátterében, az oltások nem befolyásolják sem a menstruációt, sem a női és a férfi termékenységet.

covid menstruációs zavarok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A HPV (humán papillomavírus) és az influenza elleni vakcina átmenetileg befolyásolja a menstruációs ciklusokat, így nem lenne meglepő, ha a COVID-19 elleni oltások után is tapasztalható lenne. Az immunsejtek a méh nyálkahártyájának létrehozásában, majd lebontásában működnek, ami a menstruáció során történik. A vakcinák citokineknek és interferonoknak nevezett gyulladásos molekulákat termelnek, amelyek stimulálják a méhben lévő immunsejteket is. Ez azt eredményezheti, hogy a méh nyálkahártyája a szokásosnál előbb vagy intenzívebben bomlik le, vagyis átmenetileg megváltozhat a menstruációs ciklus.

Fontos azonban megjegyezni, hogy sok más tényező, beleértve a stresszt, a szorongást és a táplálkozást, befolyásolhatja a menstruációt, és emiatt nehéz vizsgálni az ok-okozati összefüggéseket az oltás és a menstruációs ciklus zavarai között.

Eddig nem végeztek tudományos kutatást annak megértése érdekében, hogy a vakcinázás milyen hatással lehet a menstruációs ciklusokra. Még akkor is, ha végül kimutatható lenne a kapcsolat a COVID-19 vakcinák és az átmeneti menstruációs zavarok között, ennek nincs hatása a teherbe esésre vagy az egészséges terhességre.

Forrás: https://www.gavi.org/vaccineswork/do-covid-19-vaccines-affect-menstruation-and-fertility
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.