A rendszeresen visszatérő panaszok jelzik számunkra szervezetünk rendellenes működését, így egy szakorvosi vizsgálat alkalmával gyorsan felállítható a diagnózis és megkezdődhet a beteg kezelése. De mi történik abban az esetben, ha látszólag minden rendben van?

Az endometriózis kellemetlen, sokszor igen fájdalmas tüneteit az okozza, hogy a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható – leggyakrabban a petefészkekben és hashártyában.

Tünetek, melyek endometriózisra utalhatnak:

  • fájdalmas, görcsös, elhúzódó vagy bőséges menstruáció

  • a ciklus közepén fellépő, véletlenszerű vérzés, barnás pecsételés

  • intenzív alhasi és hátfájdalom, általában a menstruációt megelőző időszakban, vagy menstruáció alatt

  • kellemetlen, esetenként fájdalmas érzés az alhasban közösülés során, mely akár ellehetetleníti a szexuális életünket

női bajok endometriózis tünetei meddőség
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Endometriózis – tünetek nélkül

Ez a rejtélyes betegség sok esetben viszont egyáltalán nem mutat tüneteket. Ezért általában akkor derül rá fény, amikor elmarad a várt gyermekáldás és egy pár meddőségi kivizsgálásnak veti alá magát. Hiszen ma Magyarországon az egyik leggyakoribb meddőséget kiváltó ok az endometriózis. De egy egyszerű rutin vizsgálatnál, vagy más okból elvégzett kivizsgálásnál is felmerülhet a gyanú – ezért is fontos a szakrendelések rendszeres látogatása.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.