Gyakran okoznak feleslegesen ijedtséget, de minden esetben érdemes utánajárni, hogy valóban cisztáról van-e szó.

Ideális esetben egy nő havonta elvégzi a mell tapintásos önvizsgálatát, és időszakosan megjelenik ultrahangos, vagy mammográfiás szűrővizsgálaton.

Amennyiben kitapintunk egy csomót vagy egy újonnan felfedezett „képletet” az emlőben, az első reakció az ijedtség. Fontos tudni, hogy a mellszövetben kialakuló elváltozások kisebb százaléka számít kórosnak (rosszindulatú emlődaganatnak). A jóindulatú képletek között a leggyakoribbak a ciszták. Előfordulhatnak csak az egyik vagy mindkét emlőben, egyedül vagy sokadmagukkal.

A ciszta alapvetően egy folyadékkal teli „hólyag”. Mérete, alakja igen változatos lehet, a pár milliméterestől a több centiméteres átmérőig terjednek. Ez alapján különböztetnek meg mikro- és makrocisztákat.

Kialakulásuk pontos oka nem ismert, megjelenésük valószínűleg a női nemi hormonokhoz (különösen ösztrogén túlsúly esetén) köthető. Erre utal az is, hogy gyakran a menstruáció ideje alatt vagy a menopausa során okoznak panaszokat. Városi legendaként elterjedt, hogy a koffein és a csokoládé fogyasztása fokozza a kellemetlen tüneteket, sőt elősegíti a ciszták kialakulását, azonban erre semmilyen tudományos bizonyíték nincs.

mellrák, ciszta, önvizsgálat
Forrás: unsplash.com

A ciszták gyakran észrevétlenek maradnak, amennyiben kicsik és nem kitapinthatóak, illetve nem okoznak panaszt. Egyéb esetben a mell feszülését, gyakran a ciklushoz igazodó szúró fájdalmat érezhetünk. Ilyenkor javasolt az ultrahang vizsgálat, saját magunk megnyugtatása érdekében is.

A képalkotó vizsgálat során meg tudják nézni, hogy a ciszta fala vékony vagy megvastagodott, a benne lévő folyadék sűrű, van-e benne esetleg valami egyéb képlet. Ennek tükrében, szükség esetén sor kerülhet a ciszta leszívására. Ilyenkor a tartalmát szövettani vizsgálatra küldik.

Az emlőciszták leszívás után sajnos hajlamosak kiújulni, de egyébként is jellemző, hogy akár maguktól is felszívódnak, majd újra megjelennek. Bár nem jellemző a cisztákra, hogy rosszindulatú képletté (mellrák) alakuljanak át, érdemes évente utánkövetni őket, azaz legalább egy ultrahangos vizsgálatot elvégeztetni.

Forrás: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cysts/symptoms-causes/syc-20370284
Borítókép forrása: unsplash.com

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.