A bipoláris zavar egy pszichiátriai betegség, amelyhez számtalan tévhit kapcsolódik. Megfelelő diagnózis és kezelés mellett azonban az életminőséget nem befolyásolja.

1. Orvosi neve. A bipoláris rendellenességet néha régebbi klinikai nevével, a mániás depresszióval emlegetik. A bipoláris zavar olyan hangulati rendellenesség, amely nagymértékben befolyásolja a gyermek vagy felnőtt életminőségét.

2. A bipoláris rendellenességnek három típusa van.

I. bipoláris zavar: a depressziós epizódok között mániás időszakok is jelentkeznek. A tünetek nagyon intenzívek, és ha nem kezelik őket, gyakran kórházi kezelést igényelnek.

Bipoláris II zavar: ennél a rendellenességnél a depressziós időszakok mellett csak enyhébb felhangoltság, úgynevezett hipomániás epizódok fordulnak elő.

Ciklotímia: ebben a típusban a hipomania és az enyhe depresszió tünetei jelentkeznek. A ciklotímia epizódjai általában rövidebbek, de legalább két évig fennállnak.

3. Mánia. Ennek lényege a hangulat, az energiaszint vagy a fizikai aktivás fokozott állapota, mely nagymértékben zavarja a mindennapi életet. Fő tünetei közé tartozik például a hiperaktivitás, a csökkent alvásigény, az impulzivitás, az eufória, az ítélőképesség romlása, az ingerlékenység, a gyors beszéd és a hiperszexualitás. Szélsőséges esetekben zavartság, téveszmék, paranoia és erőszakosság is előfordulhat. Az úgynevezett hipomania kevésbé súlyos állapot, a tünetek enyhébbek és az életvitelt csak minimálisan befolyásolják.

4. Hangulati epizódok. A bipoláris rendellenességben szenvedő gyermekek és felnőttek szokatlanul intenzív érzelmi állapotokat tapasztalnak. A túlzottan izgatott állapotot mániás vagy hipomániás epizódnak, a rendkívül szomorú vagy reménytelen állapotot depressziós epizódnak nevezik.

5. Vegyes epizódok. A betegeknél ebben az esetben a mánia/hipománia és a depresszió egyidőben jelentkezik. Ezen állapotban a bipoláris zavarban lévő gyermekek és felnőttek nagyon szomorúnak vagy reményvesztettnek érezhetik magukat, miközben tele vannak energiával.

6. Ciklikusság. Kétféle hangulatemelkedési ciklus létezik. A gyors ciklus során a hangulatemelkedés és a depresszió epizódjai évente négy vagy több alkalommal fordulnak elő, míg az ultragyors ciklus során a váltások akár óránként jelentkezhetnek.

bipoláris zavar
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

7. Gyógyszeres kezelés. A gyógyszeres terápia a bipoláris rendellenességek kezelésének létfontosságú része. A hangulatstabilizáló és antidepresszáns gyógyszerek szedése ajánlott a kezelés minden szakaszában - gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

8. Pszichoterápia. A gyógyszeres kezelés mellett a bizonyítékokon alapuló pszichoterápiás módszerek (például kognitív viselkedésterápia, pszichodinamikus pszichoterápia, családközpontú terápia, interperszonális pszichoterápia, pszichoedukáció) is ajánlottak a bipoláris zavar kezelésére.

9. Öngondoskodás. A bipoláris zavarral való együttéléshez mind a gyermek, mind a felnőtt esetében szükséges megtanulni, hogyan élhet együtt ezzel a krónikus betegséggel és hogyan vigyázhat önmagára. Az egészéges, kiegyensúlyozott étkezés, az egészséges alvási ciklus és a rendszeres testmozgás mellett hasznos lehet a test és a lélek ápolására fordított idő is.

10. Folyamatos ellátás. A bipoláris zavar kezelhető, de a kutatások szerint a betegek több mint 50 százaléka elhagyja a gyógyszeres és/vagy a pszichoterápiás kezelést a jobb közérzet, a hangulatingadozások megszűnése vagy a gyógyszerek okozta lehetséges mellékhatások miatt. Ennek eredményeként sokaknál a tünetek súlyosbodnak és az életminőség újra romlik. Az ellátás folyamatossága tehát fontos tényező a bipoláris rendellenesség kezelésének sikerességében.

Forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/two-takes-depression/201901/10-things-know-about-bipolar-disorder
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.