A botox, vagyis a bakteriális neurotoxin használatával megszabadulhatunk a homlokráncoktól, melynek következtében a szemöldökráncolás is nehezebbé válik.

Ez egyes klinikusokat arra a szokatlan elgondolásra inspirált, hogy a botox enyhítheti a depressziót azáltal, hogy megszünteti a homlokráncolással összefüggő negatív érzelmi visszacsatolást.

Az a gondolat, hogy a botox segíthet a depresszióban, az arc visszacsatolási hipotézisén alapul, mivel az érzelem fizikai kifejezése - mint a mosolygás vagy a homlokráncolás - olyan „választ” nyújt az agy számára, amely megerősíti az ahhoz kapcsolódó érzelmet. Az 1970-es évek szociálpszichológiai kísérletei bizonyítékot találtak arra, hogy még a hamis mosoly is fokozta az ember hangulatát.

Egy 2012 és 2020 között elvégzett vizsgálat során a depresszióban szenvedő emberek homlokizmaiba botoxot vagy sóoldatot injekcióztak, majd hetekkel később pszichológiai vizsgálattal értékelték őket. Az eredmények megdöbbentők voltak: a botox több mint kétszer olyan hatékonyan enyhítette a depressziót, mint a szájon át szedhető antidepresszánsok. A vizsgálatot végző kutatók szerint a botox kiváló tolerálhatósággal rendelkezik és biztonságos, a betegeknek pedig nem kell mindennap észben tartaniuk a gyógyszerek időben történő beszedését. Emellett a botox közvetlenül befolyásolhatja az idegrendszert és javítja a beteg önképét.

depresszió botox
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók azt javasolják, hogy a botoxot akkor is alkalmazni kell depresszió esetén, ha nem világos, hogyan segít. Rámutattak arra, hogy az antidepresszánsok hangulatváltozást kiváltó mechanizmusa még mindig vitatott. A botox egy másik lehetőséget is kínál a súlyos depresszióban szenvedő emberek számára, különösen azoknak, akik nem tolerálják a gyógyszeres kezelést.

Sok kutató azonban továbbra is szkeptikus a botox széles körű pszichiátriai alkalmazásával kapcsolatban, mivel az eddig elvégzett vizsgálatokban 100-nál kevesebb beteg vett részt, a résztvevők pedig képesek lehettek megmondani, hogy placebót vagy toxint kaptak-e, mert a botox hatásai annyira nyilvánvalók. Ezáltal a betegeknek hamis reményt adnak, akik emiatt elhanyagolják a gyógyszerek szedését.

Forrás: https://www.sciencemag.org/news/2021/06/can-botox-ease-depression-eliminating-frowns-researchers-have-doubts
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.