A skizofrénia nemcsak a betegek, hanem a családjaik számára is súlyos fizikai, társadalmi és mentális terhet jelent.

A családtagok szerepe nélkülözhetetlen a skizofrén betegek érzelmi támogatásában, különösen a legkritikusabb időszakban, azaz a diagnózis megerősítésekor. Ebben az időszakban azonban nemcsak a betegeknek van nagy szükségük az érzelmi támogatásra és a skizofréniával kapcsolatos információkra. Mivel a betegség és az azzal összefüggő szorongás a mindennapi élet részévé válik, a családtagok életminősége (például anyagi terhek, korlátozott függetlenség, aktív szabadidő hiánya, társas kapcsolatok gyengülése) is megváltozik. Amellett, hogy a beteg családtag gondozása rengeteg időt (hetente több mint 20 órát) igényel, a beteggel való együttélés mentális és fizikai megterhelést jelent a családtagoknak, akik többnyire csak magukra számíthatnak a gondozás során és saját életükben.  

skizofrenia_mentalis betegsegek
Forrás: pixabay.com

A Richter Gedeon Nyrt. által 4 országban (Magyarország, Oroszország, Bulgária, Csehország) készített tanulmány megállapításai szerint a gondozó családtagok általában maguk keresik és találják meg a betegséggel, a kezeléssel, a mellékhatásokkal és az életmóddal kapcsolatos, valamint a gondozáshoz szükséges megbízható információkat. A családtagok elszigeteltség érzésének csökkentését leginkább az önsegítő módszerek elsajátítása és a tapasztalatok más gondozókkal való megosztása segítené. Azzal, hogy jobban megismerik a betegséget és a különböző megküzdési stratégiákat, komoly segítséget kapnak gondozói szerepükben, amely nagymértékben csökkentheti szociális elszigeteltségüket.

Forrás: Richter Gedeon Nyrt. sajtóközlemény
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.