Nincs egyszerű módja annak, hogy elváljunk azoktól, akiket szeretünk. Ahol ragaszkodás és veszteség van, ott nagy a bánat is.

A halál véget vet egy életnek, de nem vet véget a kapcsolatnak. Az új valósághoz való alkalmazkodás azonban időbe telik, és nem követ egy teljesen kiszámítható mintát, hiszen a gyász minden ember számára egyedi. Időnként úgy érzi, hogy a teste összeroskad a veszteségtől, egy másik napon pedig furcsa békességet érezhet. Ezért olyan fontos, hogy türelmes legyen magával.

A gondoskodó és jó szándékú emberek gyakran nem értik a gyászt és a gyász természetes folyamatát. Ezt nehezíti, hogy olyan kultúrában élünk, amely gyorsan túl akar lépni a gyászon, mintha az akadály lenne. De az igazság az, hogy normális, ha a gyász sokáig tart.

A különbség a bánat és a depresszió között

Ez egy mítosz, hogy „az idő mindent meggyógyít” vagy bizonyos hónapokon belül „tovább kell lépni”. A gyász sokáig tarthat, ezért fontos olyan szakembereket és/vagy támogató csoportokat találni, akik segíthetnek továbbra is figyelemmel kísérni, mi a „normális” gyászolási folyamat.

gyász gyászolás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Az emberek gyakran összetéveszthetik a gyász nagyon normális fázisait a depresszióval. Súlyos veszteség után normális, hogy nehezen tud enni vagy aludni. Emiatt a családtagjaink, barátaink túlzottan aggódhatnak, de ez különbözik a depressziótól. Utóbbi akkor fordulhat elő, ha a gyászoló személy az alváshiány vagy az egészségtelen étkezési és ivási szokások egészségtelen spiráljába kerül – különösen, ha ezek a szokások néhány hétnél tovább fennállnak. Az emberek különösen akkor vannak kitéve a depresszió kockázatának, ha nem vigyáznak megfelelően magukra, és ha túlságosan elszigetelődnek.

Tippek a gyász kezeléséhez

Bár nincs egyszerű módszer a veszteség átvészelésére, a szakemberek a következő tippeket javasolják:

  • Fogadja el a magányt - a magány teljesen normális, de fontos, hogy ne szigetelődjön el. Lépjen kapcsolatba azokkal az emberekkel és támogató csoportokkal, akik lehetővé teszik, hogy a saját tempójában haladjon végig a folyamaton.
  • Pihenjen sokat - gyakori a fizikai és érzelmi kimerültség, így a szokásosnál több pihenésre lehet szüksége.
  • Fogadjon el minden érzelmet - az érzések jönnek, akár tetszik, akár nem. Csak annyit tehet, hogy hagyja azokat áthaladni.
  • Határozzon meg egy rendszeres alvási ütemtervet - minden nap ugyanabban az időben feküdjön le és ébredjen fel.
  • Ügyeljen az egészségére - naponta sétáljon vagy mozogjon, lehetőleg a szabadban. Ezenkívül fogyasszon rendszeresen kis adagokat, még akkor is, ha nem éhes.
  • Vigyázzon a gyors döntésekkel - ne hozzon meg semmilyen jelentős döntést vagy változtatást otthonában vagy munkahelyén közvetlenül a haláleset után.
  • Vegye figyelembe a belső szükségleteit - keressen időt, akár spirituális gyakorlaton, akár kreatív módon, hogy olyan dolgokhoz kapcsolódjon, amelyek ihletet adnak, és segítenek megőrizni jelentés- és céltudatát.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.