Legyen szó egy családtaggal való vitáról, vagy egy barát iránti régóta érzett neheztelésről, a megoldatlan konfliktus kihathat a testi egészségre is.

A tanulmányok kimutatták, hogy a megbocsátás jelentős előnyökkel járhat az egészségre nézve. Csökkenti a szívroham kockázatát, a fájdalmat, a vérnyomást, valamint a koleszterin, a szorongás, a depresszió és a stressz szintjét, valamint javítja az alvás minőségét. A klinikai kutatások a megbocsátás és az egészség kapcsolatának javulására mutatnak rá az életkor előrehaladtával.

Óriási fizikai terhet jelent a bántódás és a csalódás. A krónikus harag a harc-vagy menekülés módba juttatja az érintettet, ami károsan befolyásolja a pulzusszámot, a vérnyomást és az immunválaszt. Ezek a változások tehát – többek között - növelik a depresszió, a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. A megbocsátás azonban jelentősen csökkenti a stresszszintet, ami javítja az egészséget.

megbocsátás
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Meg lehet tanulni megbocsátóbbnak lenni?

A megbocsátás nem csak a szavak kimondásából áll. Ez egy aktív folyamat, amelyben tudatos döntést hozunk, hogy elengedjük a negatív érzéseket. Ahogy elengedjük a haragot és az ellenségeskedést, elkezdünk empátiát és együttérzést érezni az iránt, aki megbántott minket.

A kutatások szerint egyes emberek természetüknél fogva megbocsátóbbak. Következésképpen általában elégedettebbek az életükkel, és esetükben kevesebb a depresszió, a szorongás, a stressz, a harag és az ellenségeskedés. Azok az emberek, akik „ragaszkodnak” a haraghoz, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak súlyos depressziót és poszttraumás stressz-zavart, így érdemesebb a megbocsátásra törekedni.

A megbocsátás egy választás. Az alábbi lépések segíthetnek egy megbocsátóbb hozzáállás kialakításában:

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A hormonok játéka nem ér véget a kamaszkorral: így éljük túl a klimaxot (x)

Kamaszkor vagy klimax, egy közös bennük: a hormonális változások igencsak megviselik a szervezetet. Ha a két nehéz korszak egy időben zajlik a családban, az sajátosan feszült helyzeteket teremthet az anya-lánya kapcsolatokban. Egy édesanya vallomása.