Időnként mindannyian félelmet, aggódást és stresszt érzünk. De vajon honnan tudhatja, hogy esetleg szorongásos zavara van?

A szorongás meghatározása

A pszichológusok szerint minden a szorongás gyakoriságától és mértékétől függ. A legtöbb ember félelmet vagy akár rövid ideig tartó pánikot érez, amikor fenyegetéssel (például amikor valaki bekanyarodik az autójával az Ön sávjába) szembesül. Ilyen helyzetekben fizikai reakciók (például heves szívverés, hirtelen izzadás, csomó a gyomorban) tapasztalhatók. A szorongás hasonló, de inkább egy vélt fenyegetésből fakad, semmint valóságosból.

A különböző gyakori szorongásos zavarok különböző tünetekkel járnak, többek között:

Pánikbetegség. Erős pánikrohamot vagy pánikrohamot tapasztalhat. Olyan érzés lehet, mint a szívdobogás vagy a szívdobogás, légszomj vagy fulladás.

Fóbiák. Szorongása tetőzik, amikor bizonyos dolgokkal találkozik, például kis terekkel, társasági helyzetekkel vagy elhagyja otthonát. Hányingert, izzadást vagy remegést tapasztalhat.

Obszesszív-kompulzív zavar. Vannak félelmei – például a kórokozóktól –, amelyek arra késztetik, hogy kényszeres tevékenységeket hajtson végre, mint például az állandó kézmosás.

Poszttraumás stressz zavar. Egy traumatikus esemény váltja ki az ilyen típusú szorongást. Pánikrohamokat vagy általánosabb tüneteket tapasztalhat, mint például alvási problémák, izomfeszülés vagy állandó aggodalom.

Generalizált szorongás. Folyamatos szorongás jellemzi ezt a szorongástípust. Bármikor tapasztalhatja a fenti tünetek bármelyikét.

szorongás tünetei
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Mikor érdemes felkeresni egy szakorvost?

Van néhány tényező, amely elválasztja a tipikus szorongást egy súlyosabb problémától, amely miatt esetleg kezelést kell kérnie. A következő tényezőket kell figyelembe venni:

Intenzitás. Okoz-e szorongása jelentős kényelmetlenséget vagy elviselhetetlen tüneteket?

Időtartam. A tünetei a szorongást kiváltó élményen túl is elhúzódnak?

Interferencia. Szorongása csökkenti működési képességét, így nem tud dolgozni vagy más feladatokat ellátni?

Kiváltó tényezők. Vannak-e olyan triggerei, amelyek tehetetlenné teszik? Olyan sok kiváltó tényezője van, hogy abbahagyja az olyan dolgokat, mint például az otthon elhagyása vagy az autópályán való vezetés?

Mennyire van hatással az életére. Gondolja át, hogyan hat a szorongás élete minden területére, például a munkára és a kapcsolatokra. Hogyan nézne ki az élete, ha nem szorongana? Jelentősen más lenne?

Hogyan működik a kezelés?

A probléma kezelése azonban fontos, mert bizonyos szorongásos állapotok idővel súlyosbodhatnak, ha nem kezelik. A szakorvos segíthet abban, hogy visszajelzést kapjon arról, milyen súlyos a szorongása. Ezután gyógyszert, terápiát vagy mindkettőt javasolhat. A szorongás megelőzésére rendszeresen szedhet bizonyos gyógyszereket, míg más szereket csak epizód esetén kell használni.

A pszichológussal való együttműködés segíthet megtanulni, hogyan lehet megelőzni a szorongást. Valószínűleg kognitív viselkedési terápiát fog alkalmazni, hogy segítsen jobban megérteni a szorongó pillanatokat, és megtanulja a megküzdési stratégiákat.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.