Ha kimerültnek és fáradtnak érzi magát, hamar dühös vagy frusztrált lesz, akkor előfordulhat, hogy a kiégés tüneteit tapasztalja.

Bár gyakran egy stresszes munkával jár együtt, a kiégés az élet számos területére hatással lehet, sőt egészségi problémákat is okozhat. Szerencsére vannak módok arra, hogy megbirkózzon ezzel a gyakran legyengítő állapottal, sőt még le is küzdheti azt.

Mi a kiégés?

A kiégést úgy definiálják, mint „fizikai, érzelmi vagy mentális kimerültség, amelyet csökkent motiváció, csökkent teljesítőképesség és önmagunkkal és másokkal szembeni negatív attitűdök kísérnek”. Lehetséges, hogy csak akkor veszi észre, hogy elérte a kiégést, amíg már túl késő, amikor átlépi a határvonalat az „igazán fáradt” és a „túl kimerült mindenhez” között. A kiégés akkor is előfordul, ha a munka és a magánélet egyensúlya megbomlik. Ez gyakori jelenség volt az elmúlt néhány évben.

A kiégés jelei

A kiégés mindenkinél másképp jelentkezik, bár testileg, lelkileg és érzelmileg is hatással lehet a szervezetre.

Fáradtság: A fáradtság a kiégés egyik fő tünete, és élet minden területére hatással lehet. Előfordulhat, hogy állandóan aludni szeretne, vagy azt tapasztalhatja, hogy még az egyszerű feladatok elvégzése is tovább tart.

Apátia vagy elégedetlenség a munkával: Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor nem akar kikelni az ágyból és dolgozni. Ha ezek az érzések tartósan fennállnak, az már probléma.

Fejfájás: A fejfájás gyakori kiégési mellékhatás.

Változások az étrendben vagy az alvási szokásokban: Az emberek a szokások „rabjai”, és amikor ezekben a szokásokban változást tapasztalunk, az gyakran annak a jele, hogy valami nincs rendben.

kiégés burnout
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kiégés ugyanaz, mint a depresszió?

A kiégés tünetei gyakran hasonlíthatnak a súlyosabb egészségi állapotok tüneteire. Ezek közé tartozhatnak a mentális egészséggel összefüggő hangulatzavarok. A kiégés és a depresszió gyakran tükrözheti egymást, a depresszió azonban diagnosztizálható mentális egészségi állapot, míg a kiégés nem. De nem ez az egyetlen különbség. A depresszióval ellentétben a kiégés általában egy adott környezetre vagy helyzetre adott válasz (például a szokásosnál több órát dolgozik). A depressziónak pedig nem kell egy adott kiváltó tényezőre reagálnia. Utóbbi okai „általánosabbak”, míg a kiégésnél konkrétan meg tudjuk határozni, mi okozza az ilyen típusú tüneteket.

Mi a teendő kiégés esetén?

A kiégettség felismerése után számos módszer áll rendelkezésre a felépüléshez. A terapeuta felkeresése gyakran az első lépés. Ha van egy biztonságos hely, ahol beszélgethet valakivel, aki nem családtag, barát, munkatárs, de képes „pártatlan” visszajelzést adni, az élete megváltoztatható, különösen ezekben a stresszes időszakokban. Emellett hatékony a rendszeres testmozgás is. Függetlenül attól, hogy mennyi energiája van egy adott napon, ha tud valamilyen fizikai gyakorlatot végezni, az mindig hasznos eszköz lesz a megküzdésben, a mindfulnesshez (tudatos jelenlét), az új hobbikhoz, valamint a munka és a magánélet határainak kijelöléséhez hasonlóan.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.