Elhízás esetén a depresszió kétszer gyakrabban fordul elő, mint a normál testsúlyú embereknél. Vajon az egészséges étrend enyítheti-e a depresszió tüneteit?

Mind a depresszió, mind az elhízás (és ezzel együtt a megnövekedett szív- és érrendszeri betegségek kockázata) világszerte a népegészségügyi problémák közé tartozik. A depresszió pontos kiváltó oka jelenleg nem ismert, de a szakértők úgy gondolják, hogy számos pszichológiai, társadalmi és biológiai tényező járul hozzá a betegség kialakulásához. Utóbbi genetikai, hormonális, immunológiai, biokémiai és neurodegeneratív faktorokat tartalmaz, melyeket az étrend és a táplálkozás is befolyásolhatja.

A nyugati társadalmak tipikus étrendje nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, vörös és feldolgozott húsokat, valamint finomított cukrokat, ugyanakkor alacsony a gyümölcs-, zöldség- és rostbevitel. Ennek eredményeként az étrend energiasűrűsége nagy és tápanyagban szegény, ami károsan befolyásolja mind a fizikai, mind a mentális egészséget. Az egészségtelen étrend és az elhízás közötti kapcsolat egyértelmű: az ajánlott napi adagnál több kalóriát fogyasztó egyének, valamint a magas zsír- és cukortartalmú ételek fogyasztásával együtt nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás.

elhízás depresszió
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Emellett a kutatók összefüggést találtak az elhízás és a depresszió között: egyrészt a depresszió súlygyarapodást és elhízást okozhat, másrészt az elhízás depresszióhoz vezet. Felmerült, hogy mindkettő hátterében a stresszhelyzetre adott válaszok zavara áll, bár felmerült például a gyulladás, az oxidatív stressz és más endokrin diszfunkciók, valamint bizonyos pszichológiai mechanizmusok (például megbélyegzés) szerepe is, amelyek hozzájárulnak és fenntartják ezt a kétirányú kapcsolatot.

Az elhízott és depressziós emberek a depressziós betegek sajátos alcsoportjába tartoznak. A jelenlegi vizsgálatok eredményei bizonyítékot szolgáltatnak a korlátozott kalóriatartalmú étrendek és a fogyás fontosságára az elhízott, depressziós betegeknél. Valószínű, hogy a depresszióban szenvedő, elhízott betegek étrendváltoztatásának további előnye lehet, hogy az egyes depressziós tüneteik enyhítése mellett javítják anyagcserét és csökkentik a kardiovaszkuláris kockázatot. Kifejezetten segíthet a depresszió azon típusában szenvedőknél, amelyre a fokozott étvágy és súlygyarapodás, az aluszékonyság és rossz anyagcsere-profil jellemez.

Tehát az elhízott depressziós betegeknél a csökkentett kalóriatartalmú étrend ígéretes, személyre szabott kezelési megközelítést jelenthet, amely a tünetek enyhüléséhez is vezethet.

Forrás: https://www.mdpi.com/2075-4426/11/3/176/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.