A kutatások szerint a stresszes életesemények, mint például a válás vagy a munkanélküliség, súlyosabb mentális hatással vannak a férfiakra, mint a nőkre.

Számos pszichiátriai irányzat létezik, amelyek a meghatározott életkori kategóriákra összpontosítanak. Ide tartozik a gyermekpszichiátria, a fiatalok mentális egészsége és a geriátriai pszichiátria. De nincs olyan szubspecialitás, amelyet a "középkorúak mentális egészségnek" neveznének. Ez aggasztó, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy ez különösen sérülékeny időszak lehet. Például a nyugati országokban az öngyilkosságok gyakoriak a 40-60 éves korosztályban, különösen a férfiak körében.

A kutatási eredmények arra utalnak, hogy bizonyos életesemények, amelyek gyakran előfordulnak az élet középső szakaszában, beleértve a munkahely elvesztését és a válást, különösen károsíthatják a férfiak mentális egészségét.

A munkahely elvesztése

A munkanélküliség súlyos pénzügyi következményekkel járhat, és a legrosszabb esetben nagyobb adóssághoz is vezethet. Számos tanulmány kimutatta, hogy ezek a tényezők növelik a középkorú férfiak esetében a depresszió és az öngyilkosság kockázatát. Egyes kutatások azt mutatják, hogy a munkahely elvesztése és a munkanélküliség általában negatívabb hatással van a férfiakra, mint a nőkre. Ez több tényezővel is összefüggésbe hozható. Először is, a férfiak még mindig hajlamosak arra, hogy a család elsődleges eltartói legyenek, és jövedelmük gyakran elengedhetetlen a háztartás fenntartásához. E jövedelem elvesztése pusztító hatással lehet a család életminőségére. Másodszor, a férfiak általában több célt és értelmet merítenek munkájukból, ami azt jelenti, hogy az állás elvesztése fájdalmas vákuumot teremthet. Harmadszor, a munkanélküli férfiakat a társadalom gyakran sztereotipizálja, ami negatívan befolyásolhatja az önbecsülést.

középkorú férfiak mentális problémái
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Családi állapot és válás

A válás és a különélés gyakori jelenség az élet középső éveiben. Sok kutatás azt mutatja, hogy ez negatív hatással lehet a mentális egészségre. Például egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy a 40-60 éves egyedülálló férfiak 3,5-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg öngyilkosság miatt, mint az azonos korú házasságban élő férfiak.

Megjegyzendő, hogy a válás pszichoszociális tapasztalata különösen fájdalmas lehet a férfiak számára, krónikus következményekkel járó akut stresszorként hat. Egy tanulmány szerint a férfiak a válás után sokkal nagyobb mértékben veszítik el a szociális támogatást, mint a nők, főként azért, mert a nők hajlamosak erősebb kapcsolatokat fenntartani barátaikkal és családjukkal a házasság során, mint a férfiak.

Mindez éppen akkor teheti magányossá és elszigetelté az elvált férfiakat, amikor a legnagyobb szükségük van a támogatásra. A gyermekektől való elszakadás különösen fájdalmas űrt teremthet, ami szégyent, bűntudatot, gyászt, kudarcérzetet és pszichológiai szorongást eredményezhet.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.