A táplálkozástudomány szerepe kiemelkedő jelentőségű a nem fertőző, krónikus betegségek megelőzésében, míg a táplálkozási pszichiátria egy új tudományterület.

A mentális rendellenességek az elmúlt évtizedek során egyre gyakoribbá váltak. Számos olyan klinikai állapot jellemzi őket, amelyek közül a stressz, a szorongás és a depresszió a leggyakoribb. Ezek – kezeletlen esetben - sokkal súlyosabb betegségekké fejlődhetnek, beleértve a pszichózist és a skizofréniát. A mentális betegségek nagymértékű növekedésének okai ismeretlenek. A szakemberek feltételezik a modern, általában egészségtelen életmód és a fokozott stressz szerepét. Az életmód nagyon megváltozott az elmúlt 50 évben: az urbanizáció és a technológiai fejlesztések az úgynevezett „információs forradalomig”, a modern életmód, amelyet hosszabb napok jellemeznek (az éjszakai fények miatt), a hosszú képernyő előtti órák, stb. genetikai változásokat eredményezhetnek. A jövőbeni tendenciák tehát riasztóak, és az előrejelzések szerint 2030-ra a mentális rendellenesség a leggyakoribb krónikus betegségek egyik fő típusa lehet világszerte.

táplálkozási pszichiátria
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Míg a gyógyszerek elsősorban a mentális rendellenességek gyógyítására szolgálnak, a viselkedési terápiák az elmúlt évtizedekben csak a hagyományos terápia kiegészítéseként funkcionáltak. A megelőzése terén azonban szinte semmilyen előrelépés nem történt, mivel nem azonosítottak egyértelmű kockázati tényezőt. A gyulladás számos központi idegrendszeri betegségben való szerepének felfedezését követően nemrégiben felvetették az étrendi tényezők szerepét a mentális rendellenességek esetében. Ezeknek lehet közvetlen gyulladáscsökkentő (például omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak) vagy antioxidáns hatásuk (a polifenolok képesek áthaladni a vér-gát membránon, például antocianinok), de bizonyos anyagok (például B csoportba tartozó vitaminok, glicin, L-ornitin, triptofán aminosavak) bevitelének is szerepe lehet a mentális egészség vonatkozásában.

Ezek a bizonyítékok alapozták meg a „táplálkozási pszichiátriának” nevezett új tudományterületet. Az ezzel kapcsolatos kutatások segítenek jobban megérteni az étkezés és a hangulat, az alvás minősége és általában a mentális egészség kapcsolatát.

Forrás: https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1282/htm
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.