Néha mindenkinek extra pihenésre van szüksége, de a krónikus túlalvás komolyabb problémák jele is lehet.

Az alváspszichológusok szerint az álmatlanság nagyobb valószínűséggel kapcsolódik a depresszióhoz, mint a túlalvás, mégis lehetséges, hogy a túl sok alvás mentális problémákra utal.

Az atipikus depresszió jele

A túlalvás a depresszióban szenvedő betegek körülbelül 15 százalékánál fordul elő, és leggyakrabban az atipikus depresszióhoz kapcsolódik. Utóbbi esetén az érintett személy hangulata ideiglenesen javulhat egy pozitív eseményre adott válaszként, így gyakran nem veszik észre, hogy valójában depressziósak. A túlalvás mellett egyéb tünet lehet a fokozott étvágy és az interperszonális érzékenység, például az elutasítás érzése.

Mi okozza a túlalvást?

Bár a túlalvás az atipikus depresszió tünete lehet, egyéb, különböző tényezők is hozzájárulhatnak. Ha valaki depressziós, annak az lehet az oka, hogy a menekülés egyik formájaként alszik. Az is lehetséges, hogy ha túlalszik, akkor mögöttes alvászavar áll fenn, például az alvási apnoe gyakran társul a depresszióhoz. Ebben az esetben az éjszaka alvás nem elegendő, így szükség van a túlalvásra a kipihent állapot eléréséhez. Egy másik tényező, amely túlzott alvást okozhat egy depressziós betegnél, az a cirkadián ritmus megszakítása, vagyis a test belső órájának megzavarása.

túlalvás depresszió
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ördögi kör

Fontos megjegyezni, hogy a túlalvás a depresszió lehetséges tünete, valamint a túlalvás nem okoz depressziót, azonban súlyosbíthatja a depresszió tüneteit. Az alvási apnoéban szenvedők is ebbe a ciklusba eshetnek. Lehet, hogy depressziósak, de soha nem vizsgálták őket az alvászavarok szempontjából. Ezért javasolt, hogy gondoskodjon alvásigényének kielégítéséről, ha depresszióval küzd. Álmatlanság vagy diagnosztizálatlan alvási apnoé esetén a depresszió terápiája és a tünetek enyhítése sokkal nehezebb, ha ezeket a kérdéseket nem kezelik.

A túlalvás, akárcsak a túl kevés alvás, más jelentős negatív hatással is lehet az egészségére, beleértve a cukorbetegség fokozott kockázatát, a szívbetegségek és a stroke gyakoriságának növekedését, valamint a termékenységi problémákat, a kognitív hanyatlást és az elhízást.

Mit lehet tenni túlalvás esetén?

Ha a túlalvás a depresszió tünete, akkor a legfontosabb, hogy mielőbb forduljon szakorvoshoz.

Van azonban néhány egyszerű módszer arra vonatkozóan, hogyan kerülheti el azokat a rossz szokásokat, amelyek súlyosbíthatják az alvási problémákat.

  • A szundi gomb ismételt megnyomása nem igazán segít, mert „töredezetté” teszi az alvási időszakokat. Azt gondolhatja, hogy fokozatosan egyre éberebb lesz, de valójában alváshiány alakul ki.
  • Ne aludjon tovább hétvégén, inkább próbáljon összhangban maradni a hétköznapi alvásciklussal.
  • Ha gondoskodik arról, hogy sok fényt kapjon reggel, és elkerülje azt lefekvés előtt, az segíthet a következetes alvásminta fenntartásában. A fény segít kikapcsolni a melatonin termelését, az éjszakai fény azonban kerülendő, különösen a telefon és az elektronikus készülékek képernyőjén megjelenő kék fény, mivel ezek csökkentik a melatonin szintjét.
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.