A jóléti országokban az a tendencia figyelhető meg, hogy a 20-40 év közötti fiataloknál egyre emelkedik a szív- és érrendszeri betegségek aránya.

Ok: életmód, cukorbetegség

Van néhány oka annak, hogy a szívrohamok növekedése tapasztalható a 40 év alatti fiataloknál, de az egyik legnagyobb kockázati tényező a 2-es típusú cukorbetegség emelkedő gyakorisága.

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői a következők:

  • egészségtelen étrendi választások, például feldolgozott élelmiszerek, kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás
  • túlsúly és elhízás
  • ülő életmód és csökkent fizikai aktivitás.

Ez az új tendencia az életmód változásának tulajdonítható. Az elmúlt évtizedekben jelentős változás történt az emberek mindennapjaiban. A megnövekedett képernyőidő drámai módon befolyásolta azt is, hogy mennyit mozgunk. Még a munkakörök is mozgásszegényebbek és kevesebb fizikai aktivitást igényelnek, mint néhány évtizede.

Az egészségtelen étrenddel és a mozgásszegény életmóddal kapcsolatos rossz szokások már kora gyermekkorban elkezdődnek, ezért fel kell hívni a szülők figyelmét arra, hogy mennyire fontos a korai megelőzés és az eddigi szokások módosítása.

szívroham fiatalkorban
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Megelőzés: mennyire korán kell kezdeni?

A kardiológusok „irányelve” eddig az volt, hogy megpróbálják megakadályozni az első szívrohamot, majd a másodikat. A közelmúltban azonban gondolkodásbeli változás történt, és az a cél, hogy a szívroham kockázati tényezőinek progresszióját kell megelőzni. Ide tartozik a társadalmi és környezeti feltételek megváltoztatása, amelyek kialakíthatják és elősegíthetik a kockázati tényezőket. Ezek kontrollálhatók, például rendszeres testmozgás, tápláló ételek fogyasztása, dohányzás mellőzése, a stressz és a vérnyomás kezelése.

Ez a preventív gondolkodás magában foglalja azt az oktatást is, vagyis annak ismertetését, hogy a viselkedés milyen módon növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ezek az alábbiakat tartalmazzák:

  • elhízás
  • egészségtelen étrend és mozgáshiány
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • dohányzás
  • szív- és érrendszeri betegségek családi halmozódása.

Mit tegyünk, ha veszélyben vagyunk?

A szívroham bárkinél előfordulhat, de a kockázat különösen magas a genetikai tényezők megléte esetén, így a megelőzés kulcsfontosságú azok számára, akiknek a családjában vannak szívbetegek. Az örökletes szívbetegségének kockázatát az határozza meg, hogy az első fokú férfi rokonának (például apa, testvér) 55 évnél fiatalabb vagy első fokú nő rokonának (anya, nővér, stb.) 65 évesnél fiatalabbak korában volt-e szívrohama vagy stroke-ja (agyvérzés, agyi infarktus). Azok számára, akiknek genetikai kockázatuk van, elengedhetetlen, hogy mielőbb elkezdje az életmódváltást.

Az irányelvek azt javasolják, hogy az örökletes kockázat nélküli, 20 és 39 év közötti emberek szív-és érrendszerét 4-6 évente érdemes ellenőriztetni.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.