Márciusban az orosz hatóságok bejelentették, hogy beregisztrálták a világ első, állatok számára specializált, koronavírus elleni készítményét.

A BBC értesülései szerint számos régió állatklinikáin elindultak a koronavírus elleni oltások, jelentette be a médiának az állatorvosi felügyelet, a Rosselkhoznadzor. A Carnivak-Cov nevet viselő vakcina iránt más országok is érdeklődnek, így például Argentína, Dél-Korea, Japán, valamint az Európai Unió is.

Míg a tudósok szerint jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az állatok kiemelt szerepet játszanának a vírus emberek közötti terjesztésében, különböző fajok megfertőződéséről a világ számos pontjáról érkeztek hírek. Ilyen állatfaj volt a kutya, a macska, az emberszabású majom és a nyérc is.

állat oltás covid
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

A Carnivak-Cov oltás megszerzése után kialakuló immunitás körülbelül hat hónapig tart. Julia Melano, a Rosselkhoznadzor vezetőjének tanácsadója azt nyilatkozta, hogy az állatorvosi klinikákat rengetegen keresik fel az oltás iránt érdeklődők, főként a tenyésztők, a gyakran utazó állattulajdonosok és azok, akik háziállatai szabadon járkálnak. A Carnivak-Cov mellett az amerikai Zoetis cég is éppen fejleszt egy állatoknak beadható vakcinát.

A Covid-19 komoly problémának bizonyult a nyércek körében, melyeket a bundájukért tenyésztenek elsősorban – számos országból érkeztek olyan hírek, melyek szerint a tenyésztett nyércek között is terjedt a fertőzés, emiatt pedig sokuk komolyan megbetegedett vagy elhullott. A legnagyobb ilyen gócpont Dániában volt, ami miatt állatok millióit kellett levágni és az iparágat 2022-ig teljes leállásra kellett kényszeríteni. Sőt, még arra is van némi bizonyíték, hogy egyes nyércekről az emberekre került át a vírus egy mutálódott változata.

Forrás: https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-57259961
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.