A házi kedvencek kényeztetése csak a számukra evolúciósan is megfelelő étkekkel lehetséges, ha nem akarjuk, hogy megbetegedjenek.

A cicák és kutyák a legtöbb háztartásban családtagokként élnek, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanazt ehetik, amit a kétlábúak. Sőt, számos táplálékunk kifejezetten káros, akár halálos is lehet rájuk nézve. Ha tényleg szeretjük és felelősséggel gondoskodunk kis kedvencünkről, akkor ne a mi ételeinkkel kényeztessük őket, hanem vásároljunk kifejezetten nekik gyártott finomságokat. Persze van néhány élelmiszer, ami bátran adható a macskánknak is, hiszen mind nekünk, mind nekik beleillik az étrendjükbe.

macskak_taplalek
Forrás: unspalsh.com

A halak tele vannak értékes tápanyagokkal, omega-3 zsírsavakkal, melyek a cicák immunrendszerét is erősítik, szebb lesz tőle a szőrük, sőt, az idegrendszerüket is támogatja. Adhatunk tehát a halhúsból kedvenceinknek, de arra figyeljünk, nehogy szálka legyen benne!

A cicák húsevők, tehát adhatunk nekik ezekből. A baromfihús, a marhahús, a nyúl és egyéb húsok természetes források a kis húsevők számára. A legjobb, ha megfőzzük ezeket számukra. Kerüljük azonban el a magas nátriumtartalmú húsokat, például a felvágottakat vagy a sonkát, mivel a túl sok só mérgező lehet a macskákra. A készételek, feldolgozott táplálékok sosem ajánlottak házi kedvenceinknek.

Egy-két darabka sajt sem árt a cicáknak (és a kutyának sem), hiszen van bennük kalcium és fehérje. Túl sokat azonban ne adjunk, mert akkor megnövelhetik a gyomorsav mennyiségét!

Ki gondolná, de a gyümölcsök is lehetnek értékes jutalomfalatok. A banánt, bogyós gyümölcsöket, dinnyeféléket felajánlhatjuk mértékkel a cicánknak. Az persze nem biztos, hogy az egyéni ízléséhez passzol is majd.

Bár nem szükséges az étrendjükbe, egy kis fehér rizs nem árt a macskának. Valójában hasznos is lehet, főleg ha emésztési problémái vannak. Ha belekeverünk egy kis reszelt répát és azzal főzzük össze, még hatásosabb lehet pl. hasmenés esetén.

A zabpehely sok rostot, vasat és még fehérjét is tartalmaz, amelyek mindegyike jótékony hatással van a cica általános egészségére.

A tojás olyan élelem, amit akár a természetben élő macskafélék is elfogyasztanak. Tele van értékes tápanyagokkal, B-vitaminnal, fehérjével, zsírsavakkal. Hetente 1-2 alkalommal bátran adhatunk főtt tojást a macseknak.

Forrás: https://www.wkbw.com/news/12-human-foods-that-are-safe-for-your-cat-to-eat
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.