A szenvedélyes párkapcsolat hátterében gyakran egészségtelen érzelmi függőség áll.

Minek a hatására alakul ki?

Az érzelmi függőséggel élők nagyobb százalékban nők, akik valószínűleg olyan diszfunkcionális családokban nőttek fel, melyekben gyermekként érzelmi szükségleteik nem elégültek ki. Felnőttként ezt a hiányt úgy igyekeznek betölteni, hogy párjuknak próbálják megadni mindazt a szeretetet, törődést és figyelmet, melyre valójában nekik lenne szükségük.

párkapcsolat szerelem érzelmi függőség
Forrás: freepik.com

Miről ismerhető fel?

A legtöbb esetben ezek a kapcsolatok nem nevezhetőek ideálisnak, rengeteg konfliktus és egymás meg nem értése jellemzi. Ám az érzelmi függőségben szenvedő emberek úgy hiszik, képesek megváltoztatni a kapcsolat dinamikáját és eltökélten munkálkodnak felszínre hozni szerelmük vélt vagy valós jó tulajdonságait, hogy ezzel elérjék a vágyott álomképet. Számukra minden külön töltött perc elvonási tünetekkel (például szorongás, pánik) járhat, kiváltképp akkor, ha eközben párjuk feltehetőleg nélkülük is jól érzi magát. Ennek eredménye a bizalmatlanság, mely egészen a kínzó féltékenységig terjedhet. Állandó ellenőrzési kényszer lehet úrrá a függő feleken, mert mindig tudni akarják, párjuk hol jár és mit csinál. Olyannyira megszállottá válnak, hogy önmagukról teljesen megfeledkezve rendelik alá magukat a kapcsolatnak, elviselve akár a visszatérő megaláztatásokat, fizikai bántalmazásokat is, nehogy elhagyják őket, mert abba „belehalnának”.

Borítókép forrása: freepik.com
 
Neked ajánljuk

Így függ össze a testsúly a klimaxos tünetekkel (x)

A túlsúly egyszerre lehet a változókor negatív hozadéka és a kellemetlen klimaxos tünetek enyhítője. Mutatjuk, miért érdemes mégis az egészséges testsúly megtartására törekedni, és azt is, hogyan csillapíthatjuk hormonmentesen a változókorral járó testi-lelki panaszokat.