A kisebb vagy nagyobb, enyhébb vagy súlyosabb sérülések évezredek óta sújtják az embereket, és a potenciálisan előforduló sebfertőzések is viszonylag gyakoriak.

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerültek azok az innovatív, a sebek tisztítására, öblítésére és hidratálására szolgáló külsőleges sebápoló oldatok, amely elősegítik a mielőbbi sebgyógyulást, segítenek megelőzni a biofilm kialakulását és így közvetve a bőrfertőzések megelőzésében is hatékonyak. A Béres PrimoMed sebápoló spray tehát kettős támogatást nyújt, elősegíti a sebgyógyulást és megelőzi a fertőzéseket, anélkül, hogy foltokat hagyna a ruhán, emellett pedig nem okoz irritációt a sérült bőrön.

A Béres PrimoMed sebápoló spray egyik előnye, hogy mechanikusan képes megelőzni a mikrobák által alkotott biofilm (a kórokozók egy felületen összetapadt, egybefüggő bevonatot képező sejtjei) kialakulását.

A biofilm jelentős kockázati tényező a sebeknél, mert megvédi a fertőzéseket okozó mikróbákat. A hipoklórossav-tartalmú sebápolók segítenek megelőzni a biofilm képződését, valamint elősegítik a sebgyógyulás folyamatát az egészséges sejtek károsítása nélkül.

A Béres PrimoMed sebápoló spray alkohol- és jódmentes, hipoallergén és a szervezetben természetesen előforduló hipoklórossavat tartalmaz. Már a születéstől kezdve alkalmazható a horzsolások, zúzódások, vágások, enyhe fokú égési, forrázási sérülések és rovarcsípések kezelésére.

Az otthoni szakszerű sebápolás alapjai - A sebápolás lépései egyszerűbb "háztartási" sérülések esetén

Ha Ön vagy bármely családtagja „háztartási” balesetet (például horzsolás, zúzódás, vágás, enyhe fokú égési, forrázási sérülés) szenved, fontos, hogy a négy egyszerű lépést követve azonnal lássa el a sérülést:

1. lépés: Fertőtlenítse a kezeit

Mielőtt elkezdi a sebápolást, alaposan mossa meg a kezeit fertőtlenítő hatású folyékony szappannal. Amennyiben nincs folyóvíz az Ön közelében, 

víz nélkül alkalmazható alkoholtartalmú kézfertőtlenítő szer használható. 

2. lépés: Kisebb vérző seb esetén alkalmazzon enyhe nyomást

Ez a lépés kizárólag vérző seb esetén alkalmazandó (apróbb vágások, karcolások és égési sérülések esetén szükségtelen és kerülendő). Tiszta textiliával vagy steril gézzel finoman nyomja a sebet, amíg a vérzés el nem áll. Ha lehetséges, közben emelje meg az érintett testrészt. Ha a textilián vagy a gézen átszivárog a vér, hagyja a seben és helyezzen rá egy másikat és folytassa a nyomást. Azonnal forduljon orvoshoz, ha:

 • a seb egy évesnél fiatalabb gyermeken van
 • a vérzés súlyos, enyhe nyomás alkalmazása esetén sem áll el
 • a seb széle szaggatott
 • a vágás mély, tátongó vagy egy ízületet keresztez
 • a sebet piszkos tárgy, emberi vagy állati harapás okozta
 • a sérülés az arcon vagy a nemi szerven van.

3. lépés: Használjon sebápoló sprayt

A seb tisztítása és a sebgyógyulás elősegítése érdekében használja a minden életkorban alkalmazható Béres PrimoMed sebápoló sprayt, amely segít a sebápolásban és a fertőzések megelőzésében.

Szükség esetén fertőtlenített csipesszel távolítsa el az öblítés után is a sebben maradt, szemmel látható kisebb szennyeződéseket.

Égési sérülés esetén folyasson tiszta, hideg vizet az érintett területre 10-15 percig vagy helyezzen hideg borogatást a sérült testrészre ugyanannyi ideig. Súlyosabb égési sérülés (például nagy területű, hólyagképződéssel járó seb) esetén azonnal menjen az orvoshoz.

4. lépés: Sebkötözés – nem minden esetben szükséges

Nem kell minden sebet kötéssel fedni. Kisebb sérülés esetén elegendő a tisztítás. Ruházathoz dörzsölődő vagy nagyobb sérülés esetén a sebápoló és -tisztító oldat alkalmazása után helyezzen tiszta, steril, nem tapadó kötést a sebre. Ez segít távol tartani a szennyeződést és a fertőzést okozó baktériumokat. Cserélje ki a kötést naponta legalább egyszer, illetve minden átnedvesedés vagy szennyeződés esetén.

Ha az alábbi, fertőzésre utaló tünetek bármelyikét észleli, mielőbb forduljon orvoshoz:

 • piros, meleg tapintatú, duzzanat sebkörnyék
 • súlyosbodó fájdalom
 • a sebből eredő kellemetlen szag
 • a seb váladékozása
 • láz vagy hidegrázás.

A legfontosabb tippek az otthoni sebápoláshoz

Az otthoni megfelelő sebápolás segít a lehető leggyorsabban gyógyulni, csökkentve a fertőzés és az egyéb szövődmények kialakulásának a kockázatát. Az alábbi tippek követésével elkerülhetők a szövődmények és gyorsítható a sebgyógyulás folyamata:

Kerülje a lehetséges szövődmények kockázatát

A sebgyógyulás során lehetőség szerint tartózkodjon az olyan megerőltető tevékenységektől vagy intenzív edzésektől, amelyek a seb vagy a varr szétnyílását okozhatják, így késleltetve a gyógyulási folyamatot. Kerülje a mikróbáknak való kitettséget is, ezért javasolt, hogy ezen időszak alatt mellőzze az úszást, főzés közben ne hagyja fedetlenül az érintett területet, stb. A Béres PrimoMed sebápoló spray horzsolások, zúzódások, vágások, enyhe fokú égési, forrázási sérülések esetén segít a fertőzések megelőzésében, valamint a sebgyógyulás elősegítésében.

 

Súlyosabb sérülés esetén forduljon orvoshoz

A kisebb, háztartási sérülések egyszerűen kezelhetők otthon is, de a nagyobb, mélyebb, vagy harapás okozta sérülések, valamint nyomás hatására sem szűnő vérzés és fertőzésre utaló tüneteket (a seb környéke fájdalmas, duzzadt, forró tapintatú) mutató sebek esetében mielőbb forduljon orvoshoz.

A hipoklórossav tartalmú sebápolók jódallergia esetén is alkalmazhatóak

Ismert „jódallergia” esetén a horzsolások, zúzódások, vágások, enyhe fokú égési, forrázási sérülések kezelésére javasolt a bőrgyógyászatilag tesztelt elektrolizált oxidáló vizes oldatot, úgynevezett hipoklórossav oldatot tartalmazó, hipoallergén (vagyis allergiás reakciót nem okozó) Béres PrimoMed sebápoló spray.

A Béres PrimoMed sebápoló spray módosítja a seb környezetét azáltal, hogy mechanikus úton eltávolítja azokat az idegen testeket, amelyek bőrirritációt és -fertőzést okozhatnak. A nedvesség, a páratartalom, az oxigén és a pH-érték tekintetében optimális környezetet teremt, ezzel elősegítve a gyógyulási folyamatot.

A Béres PrimoMed sebápoló oldat a születéstől kezdve alkalmazható

 • a horzsolások, zúzódások, vágások, enyhe fokú égési, forrázási sérülések kezelésére
 • a sebek öblítésére és nedvesítésére
 • a hegszövet és a beszáradt kötszer eltávolításra
 • a biofilm kialakulásának, így a fertőzések megelőzésére.

Használata segít a fertőzések megelőzésében és a sebgyógyulási folyamat elősegítésében.

Béres PrimoMed sebápoló spray gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz.

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Támogatott tartalom.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?