A fejlesztés előrelépést jelent az emberi biológiai minták felhasználásával folyó klinikai (főként onkológiai, idegtudományi) és genetikai kutatásokban is.

A Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) egy nemzetközi mérnökcsapat segítségével a napokban elkezdtek összeszerelni egy világszínvonalú, több tonnányi robotizált biobanki mintatároló rendszert. Ezáltal akár több millió biológiai minta tárolása és azonosítása is lehetővé válik, amely nélkülözhetetlen a személyre szabott diagnosztika és terápia kialakításában.

Emellett - a koronavírus-járványhelyzet okozta nehézségek nyomán, további innovációként -, egyedülálló módon bővítve a körülbelül 3 milliárd forint értékű Liconic biobank kapacitását, BSL-2 laborokat építettek ki, amelyek jelentős tudományos hátteret biztosíthatnak a COVID-19 világjárvány elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban (beleértve a biomarker- és gyógyszerkutatásokat), illetve diagnosztikai fejlesztésében, valamint az új koronavírus okozta fertőzésben szenvedő betegek mintáinak biobanki tárolására is alkalmas. A BSL-2 laboratóriumokban vizsgálják azokat a mikroorganizmusokat (például HIV, SARS-CoV-2), amelyek mérsékelt potenciális egészségi kockázatot jelentenek az emberekre és a környezetre nézve.

biobank
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Ezek a laboratóriumok a későbbiekben jelentősen megkönnyítik más vírusok okozta betegségekben szenvedők mintáinak feldolgozását és biobanki tárolását, elősegítve ezzel a fertőzések kórokozóinak gyors azonosítását és a mielőbbi járványügyi intézkedések megtételét a lakosság védelme érdekében.

Forrás: SZTE hírlevél
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

Ilyen üzenete van számunkra a menstruációs ciklusnak (x)

Majdnem minden nő megtapasztalja élete során, hogy valamilyen csúszás vagy zavar adódik a menstruációs ciklusában. Rendszertelenül érkezik: egyszer túl korán, máskor pedig későn jön meg. Összeszedtük, milyen okok állhatnak a cikluszavar hátterében.