A szociális munka egy olyan professzionális, szakemberek által végzendő segítő és támogató tevékenység, amely gyakorlatilag a fogantatástól a halálig tart.

Segít az egyéneken, a családokon, de akár a helyi közösségeken és a különböző társadalmi rétegeken is. Döbröntei Szilvia szociális munkást, az Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesületének egyik alapító tagját kérdeztük a kórházi szociális munkások tevékenységéről.

A gyógyító team tagja a kórházban a szociális munkás is. Mivel járulhat hozzá a betegek gyógyulásához?

Mindennapi életünkben is számos esemény kényszerít minket újabb és újabb megoldások keresésére. Lehetőségeinkhez mérten a legjobb eredményre törekszünk, mégis gyakran előfordul, hogy információink hiányosságából következően, bizonytalanságból vagy csak támogatás hiányában nehezen alkalmazkodunk egy kialakult helyzethez. Amikor a testünk betegszik meg és kénytelenek vagyunk kórházi körülmények közt gyógyulni, az már kihat a családunk életére, gazdasági és érzelmi téren egyaránt. Mondok erre egy egyszerű példát. Egy családba új élet érkezik, de a gyermeknél olyan diagnózist állapítanak meg, amely előrevetíti, hogy az édesanya folyamatos jelenlétére 10 éves koráig mindenképpen szüksége lesz. A család saját lakásában él. A szülők egyike sem volt munkanélküli, stabil jövedelemmel rendelkeznek.  Az évek során a lakáshitelük mellé, amely nem devizahitel volt, úgy gondolták, hogy az autóvásárlás egy részét is hitelből fedezik. Megtakarításuk így alig képződött. A gyermek születése után azonban nyilvánvalóvá válik, hogy az édesanya a GYES lejártát követően sem tud majd visszatérni a munka világába. A család nagy valószínűséggel pont azt a körülbelül 40-50%-os jövedelemvesztést szenvedi el, amiből a hiteleiket fedezték megélhetésük biztosítása mellett. Minél tovább tart az állapot, annál nagyobb pénzügyi problémákkal, esetleg munkahelyvesztéssel, újabb financiális gondokkal terhelve, az ezzel járó negatív életminőség spiráljába kerülhet a stabilnak látszó család, ami kihat társadalmi státuszukra, gyermekeik lehetőségeinek beszűkülésére és az élettér minden vonatkozására. Ez egy olyan élethelyzet, amikor a kórházi szociális munkás segíthet, külső támogató erőforrásként állhat a beteg és családja mellett.

korhaz_segitseg_szocialismunkas
Döbröntei Szilvia szociális munkás, az Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesületének egyik alapító tagja
Forrás: Döbröntei Szilvia

Milyen problémákkal fordulhatunk még a kórházi szociális munkásokhoz?

Minden kórházi osztályon adódhatnak a páciensek életében betegség specifikus szociális következmények is. A beteg otthonába történő visszahelyezésének előkészítéséhez kapcsolódóan a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételének szervezésében ugyanúgy segíthetünk, mint megváltozott munkaképesség esetén az igénybe vehető juttatások elérhetőségében. Az ápolási szükséglettől, családi támogató háttértől függően a gondozást végző intézménybe való elhelyezések ügyintézése vagy a daganatos betegek és családjaik patronálása is feladatunk. Hajléktalan embertársaink problémáinak megoldáskeresése, a ruházat biztosítása, információnyújtás az ellátásokról, juttatásokról szintén kiemelt feladat. De akár – szükség esetén- a köztemetés lebonyolításának segítése is a munkánk része. Elengedhetetlen az ellátórendszer más – az esethez aktuális – szereplőivel való együttműködés is a gyógyító teamtagokkal való kapcsolattartáson túl. Talán az említett példából kiindulva és az eddig elmondottakból is látszik, hogy a kórházi szociális szakember a születéstől az élet végéig tud szakértő támogatást nyújtani.

Hogyan dolgozik egy kórházi szociális munkás?

A beteg, a család segítése segítő beszélgetéseken keresztül történik, ami nagy odafigyelést és empátiát, illetve szakmai tudást igénylő hosszabb beszélgetést jelent. A segítő beszélgetés során mód nyílik az értő meghallgatásra és a probléma megfogalmazására. A szociális szakember eközben feltérképezi a helyzetet, vagyis mindazokat a támogató és gátló tényezőket, amelyek a beteg helyzetét befolyásolják, majd megszületik a közös megoldási stratégia. Ezt követi - amennyiben szükséges - az ügyintézés.

A COVID-19 pandémia milyen további kihívást jelent a kórházi szociális munkásoknak?

Mint mindannyian, mi is érezzük a védekezés szükséges intézkedéseinek következményeit. Nehezített a személyes kapcsolatfelvétel és kommunikáció akár a gyógyító team tagjaival, akár a beteggel és családtagokkal. Holott krízis- és stresszhelyzetekben kiemelt szerepe van a kommunikáció eszközrendszerének. A szakápoló szolgálatok, az idősotthonok, a segíteni hivatott struktúra minden szereplője szigorúbb feltételekkel működik a veszélyhelyzet idején. Ehhez naponta alkalmazkodni kell, ami fokozott rugalmasságot és hatékonyságot követel a szociális szakemberek részéről.

Az Egészségügyben Dolgozó Szociális Munkások Országos Egyesületének milyen lehetőségei vannak a rászoruló betegek védelmére?

A non profit EÜDSZM egyik legfontosabb célja az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevő szociális hátránnyal rendelkező vagy szociálisan veszélyeztetett személyek védelme és érdekképviselete. Ezt nem csupán az egyéni esetkezelések során valósítjuk meg, hanem tárcaszintű javaslatok formájában is igyekszünk előrelépést elérni. Emellett számos szervezettel folytatunk időről-időre párbeszédet a hatékonyabb ellátás érdekében.

Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

Ezek a legfontosabb teendők felfázás esetén (x)

Kínzó alhasi görcsök, égő érzés vizeletürítéskor, nem múló vizelési inger – ezek a panaszok kísérik a felfázásként is ismert hólyaghurutot. Mutatjuk, mit tehetünk az enyhe felfázás korai tünetei ellen.