A hosszabb és egészséges élet nemcsak az idősebb emberek és családjaik, hanem az egész társadalom számára is pozitívum.

Habár az idős emberek egészségi állapotát leginkább a genetikai tényezők befolyásolják, nem lehet figyelmen kívül hagyni az őket körülvevő mikro- és makroszintű fizikai és társadalmi környezet (beleértve az otthonukat, a környéküket és közösségeiket), valamint személyes jellemzőik (például nem, társadalmi-gazdasági helyzet) szerepét sem.

Ezek a tényezők már a korai szakasztól kezdve befolyásolják az idősödés folyamatát. Az a mikro- és makrokörnyezet, amelyben az emberek fejlődő magzatként vagy gyermekként élnek, a genetikai tényezőikkel és a személyes, egyedi jellemzőikkel kombinálva hosszú távon befolyásolják az életkorukat és az egészségi állapotukat.

idoskor_egeszseg_kornyezet
Forrás: pixabay.com

A környezet az egészséges viselkedés kialakulására és fenntartására is hatással van. Az egészséges viselkedés fenntartása - különösen a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése - hozzájárul a nem fertőző betegségek (például, szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, jó és rosszindulatú daganatos megbetegedések) kockázatának csökkentéséhez, valamint a testi és szellemi képességek javításához.

Az egészséges viselkedés az idősebb korban is fontos. Az izomtömeg fenntartása érdekében végzett erőnléti edzés és a kiegyensúlyozott táplálkozás egyaránt elősegítheti a kognitív funkció megőrzését, a krónikus betegségek kialakulását és a gondozás iránti szükséglet késleltetését.

Forrás: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

A bakteriális vaginózis veszélyei a terhességben (x)

Babára, mamára is veszélyes lehet a bakteriális hüvelyfertőzés. A bőséges, halszagú folyással járó gyulladással mindenképpen keressünk fel szakorvost, és törekedjünk a meggyengült hüvelyflóránk helyreállítására.