Az életkor előre haladtával fokozatosan emelkedik a mindennapi életvitelükben korlátozott személyek, mások segítségétől függő, ápolásra, gondozásra szoruló időskorúak aránya.

Az időskorú lakosság számának növekedése, illetve a gondozási szükségletek jelentős változása miatt az európai egészségügyi ellátórendszer is átalakult. Az akut ellátást nyújtó kórházak terheinek enyhítésére létrehozták a járóbeteg ellátó intézményeket, a rehabilitációs intézeteket, az otthoni gondozó hálózatokat, illetve az úgynevezett bentlakásos szociális intézményeket. Az utóbbiakban az időskorral összefüggő változások (például mozgáskorlátozottság, inkontinencia, demencia) miatt ellátásra, segítségre szoruló emberek tartós ellátása, gondozása történik.

Az Európai Unió tagországaiban különböző típusú bentlakásos szociális intézmények (például  idősek otthona, fogyatékosok tartós bentlakást nyújtó intézménye, pszichiátriai betegek otthona, integrált intézmény, rehabilitációs célú lakóotthon) léteznek, melyekben becslések szerint a 65 éven felüli lakosság 12%-a él. A hazai bentlakásos szociális intézményekben - melyek a szakosított ellátási formák közé tartoznak – a napi négy órát meghaladó ápolási, gondozást igénylő emberek nyernek felvételt, tehát az ellátottjaik nagyobb része többféle krónikus betegségben szenved vagy képtelen/részlegesen képes az önellátásra. Az időskorú és az önellátásban segítségre szoruló emberek számának növekedésével párhuzamosan a hazai bentlakásos szociális intézményekben ellátottak száma is folyamatosan emelkedik. A 65 éven felüli lakosság kb. 2% (legmagasabb arányban a 80-89 éves korcsoportba tartozók) él tartós bentlakást biztosító szociális intézményekben.

idoskor_szocialis ellatas
Forrás: pixabay.com

Az intézményi ellátás szintjén komoly problémát jelent, hogy a tartalmilag hasonló ápolási feladatok az egészségügyi és a szociális ágazatban eltérő jogszabályi háttér (például minimumfeltételek, kezelési és ápolási protokollok, finanszírozás) alapján valósulnak meg. Az ágazatok között nem megfelelő az együttműködés, melynek következtében a kapacitástervezés (például ágy- és férőhely-kihasználtság) sincs összhangban.

Forrás: Demográfiai Évkönyv, 2016. Központi Statisztikai Hivatal, Budapest, 2017.
Borítókép forrása: pixabay.com

 

 
Neked ajánljuk

Mit tehetünk álmatlanság ellen?

Alvásunk mennyisége és minősége befolyásolja fizikai és kognitív teljesítőképességünket, az immunrendszerünket, a memóriánkat, és még azt is, hogy milyen hosszú lesz az életünk.