Magyarországon körülbelül 1300 új petefészek-daganatot diagnosztizálnak évente, melyek zöme előrehaladott stádiumú, de a túlélési esélyek javíthatók.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika onkológiai sebészei közösen végezték el hazánkban elsőként az úgynevezett HIPEC (Hypertermic Intraperitoneal Chemotherapy) kezelést. A speciális eljárás célja a hasüregben kiterjedten áttéteket adó, a hashártya érintettséggel is járó petefészek-daganatok kezelése, a sebészi ellátás kiegészítéseként.

A HIPEC-kezelés első lépéseként a hasüregből minden szemmel látható daganatot eltávolítanak, akár több érintett szerv (például hashártya, vékony- és vastagbélszakaszok, lép, epehólyag, méh, máj) együttes műtétével. Ezt követően - még a műtőben - 41-43 Celsius fokra melegített és folyamatosan áramoltatott kemoterápiás oldattal 1-2 órás hasüregi kemoterápiás kezelést (hipertermia) kap a petefészek-daganatban szenvedő beteg. A kezelés második lépése során, vagyis a meleg kemoterápiás oldat közvetlen hasüregi alkalmazásával az esetlegesen visszamaradt, szemmel nem látható daganatos sejtekben magasabb gyógyszerkoncentrációt lehet elérni, ami növeli a kemoterápia hatékonyságát. A HIPEC-kezelést követően – mivel a beteg vérében mérhető gyógyszerszint alacsony - a kemoterápia szisztémás mellékhatásai kevésbé súlyosak.

petefészek daganat túlélés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A HIPEC-kezelés akkor eredményes, ha a szemmel látható hasűri petefészek-daganatokat sikerül eltávolítani, de emellett a folyamatosan keringetett meleg kemoterápiás oldatos kezelés 30 százalékkal és csaknem egy évvel javítja a daganatos betegek túlélését azokhoz képest, akiken csak a daganateltávolító műtétet végezték el.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/09/29/uj-kezeles-segiti-a-petefeszekrakban-szenvedo-noket-a-semmelweis-egyetemen/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix