Az úgynevezett wFDCF arcmaszk az első olyan nagy pontosságú SARS-CoV-2 nukleinsav-teszt, amely lehetővé teszi a gyors, laboratóriumon kívüli diagnosztikát.

A Harvard Egyetem kutatói megtalálták a szintetikus biológiai reakciók szövetbe ágyazásának módszerét, hordható bioszenzorok létrehozásával, amelyek „testre” szabhatók a kórokozók és méreganyagok felderítésére és a viselő figyelmeztetésére. A kutatók először ezt a technológiát alkalmazták a laboratóriumi diagnosztikában azzal a céllal, hogy 2015-ben a Zika vírus okozta járványhelyzet gyorsabb kezelését segítsék.

A kutatócsapat beépítette ezt a technológiát a szokásos arcmaszkokba annak érdekében, hogy kimutassa a SARS-CoV-2 vírus jelenlétét a beteg lélegzetéből. A gombokkal aktiválható maszk 90 percen belül olyan pontosságú eredményt ad, mint a szokásos nukleinsav alapú diagnosztikai tesztek (például polimeráz láncreakció, PCR).

bioszenzor covid diagnosztika
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Lényegében egy egész diagnosztikai laboratóriumot kicsinyítettek le egy kicsi, szintetikus biológiai alapú érzékelővé, amely bármilyen arcmaszkkal működik, és egyesíti a PCR-vizsgálatok nagy pontosságát az antigéntesztek sebességével és alacsony költségével. Az arcmaszkokon kívül a programozható bioszenzorok integrálhatók más ruhadarabokba is, hogy a veszélyes anyagokat, köztük a vírusokat, baktériumokat, toxinokat és vegyi anyagokat, időben felismerjék. Ez a technológia beépíthető a veszélyes anyagokkal vagy kórokozókkal dolgozó tudósok laboratóriumi köpenyébe, az orvosok és ápolók, vagy az elsősegélynyújtók és a katonai személyzet egyenruhájába, akik veszélyes kórokozóknak vagy toxinoknak (például ideggáz) lehetnek kitéve.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/researchers-develop-face-mask-that-can-diagnose-covid-19/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.