A pandémia világszerte komoly hatással van az emberek egészségre, beleértve a fertőzési és halálozási arányok növekedését, valamint a kapcsolódó hosszú távú egészségi problémákat. De még az alacsony fertőzési kockázatú emberek testi és lelki egészségét is negatívan befolyásolja. Mindezeket tovább súlyosbítja az új vírusvariánsok megjelenése.

Az Egészségügyi Világszervezet, valamint a nemzetközi és nemzeti járványügyi hatóságok szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a koronavírus új variánsainak megjelenését. A kutatók pedig azt vizsgálják, hogy a SARS-CoV-2 mutánsok megváltoztatják-e a terjedési módokat, a klinikai tüneteket, a lefolyás súlyosságát, valamint hatással vannak-e a diagnosztikai lehetőségekre, a terápiára és a vakcinákra.

koronavirus_covid_mutacio
Forrás: pixabay.com

A világjárvány kezdete óta számos országban (például Dánia, Egyesült Királyság, Dél-afrikai Köztársaság) időről-időre megjelenő új mutánsok aggodalmat váltanak ki. A 2020. január végén megjelent D614G mutáció humán légzősejtekkel és állatmodellekkel végzett vizsgálatának eredményei szerint az új törzs fokozott fertőzőképességet és gyorsabban terjed. A tavaly augusztusban azonosított dániai „Cluster 5” olyan mutációk kombinációja, amelyeket korábban még nem figyeltek meg. Az eddigiek alapján ez a változat csökkentheti az immunválasz hatékonyságát és az immunitás időtartamát a fertőzés vagy az oltás után, bár szerencsére csak néhány embernél mutatták ki. A Dél-Afrikában decemberben megjelent és gyorsan terjedő 501.V2 mutációval kapcsolatban eddig még nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy súlyosabb lefolyást vagy rosszabb kimenetelt okozna.

Minden vírus, így a SARS-CoV-2 is, az idő múlásával változik. A mutációk lehetőségét növeli a fertőzés gyakorisága, vagyis minél több a fertőzött, annál nagyobb az új variánsok kialakulásának az esélye. Ezért mindennél fontosabb, hogy mindenki tartsa be az előírt prevenciós tevékenységeket.

Forrás: https://www.who.int/csr/don/31-december-2020-sars-cov2-variants/en/
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.