A kutatók olyan metabolitokat, az anyagcsere közbenső vagy végtermékeit azonosították az emberi mikrobiomban, amelyek gátolják a COVID-19 fertőzést.

A humán mikrobiom, vagyis az emberi testben élő mikrobák (baktériumok, vírusok és gombák) tanulmányozásával rengeteg információhoz juthatunk, melyek segíthetnek a COVID-19 fertőzések elleni küzdelemre alkalmas új terápiák kifejlesztésében is.

Noha egyre több bizonyíték utal arra, hogy az emberi mikrobiom által termelt metabolitok különféle biológiai aktivitásokkal rendelkeznek, amelyek hatással vannak az emberi gazdaszervezetre, viszonylag kevés információ áll rendelkezésre a metabolitok vírusellenes tulajdonságairól.

Az új tanulmányban sejtalapú SARS-CoV-2 fertőzési tesztet használtak az emberi mikrobiomból származó baktériummintából származó metabolitok szűrésére. Három bakteriális metabolitot azonosítottak, amelyek képesek gátolni a SARS-CoV-2 fertőzést: egy adenozin analógot, a triptamint és egy diszubsztituált pirazint.

koronavírus SARS
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatók azt találták, hogy a rajtunk és bennünk szaporodó baktériumok olyan specifikus molekulákat hoznak létre, amelyek – legalábbis laboratóriumi körülmények között – gátolhatják a SARS-CoV-2 sejtalapú vírusfertőzését, és úgy tűnik, hogy a molekulák számos különböző módon képesek ezt megtenni. A SARS-CoV-2-ellenes aktivitással rendelkező, szerkezetileg változatos metabolitok felfedezése az emberi mikrobiomhoz kapcsolódó baktériumok egy kis részének szűrése során arra utal, hogy a filogenetikailag változatos, emberhez köthető baktériumok további feltárása valószínűleg további kis molekulákat fog feltárni. amelyek gátolják a SARS-CoV-2-t, valamint más vírusfertőzéseket.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/covid-19-infection-can-be-inhibited-by-elements-of-the-human-microbiome/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.