Egy új tanulmány megerősíti, hogy a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó változatai, különösen a Delta-variáns virulensebbek, mint a vírus natív törzse.

A tanulmány 212 326 COVID-19 esetet vizsgált 2021. február 7. és június 26. között. Az aggodalomra okot adó vírusváltozatok közé tartoznak az N501Y mutációval rendelkezők, például az alfa, a béta és a gamma, valamint a delta, amelyek felváltották az eredeti SARS-CoV-2 törzset. A vizsgált törzseknek csak 22,4 százaléka volt nem aggodalomra okot adó változat, a minták 76,7 százaléka N501Y mutációval fertőzött volt, és ebből 2,8 százalék delta-variáns.

Az új SARS-CoV-2 vírustörzsek aggodalomra okot adó változatainak megjelenése három különböző módon lassította a járvány elleni előrehaladást, nevezetesen a fertőzőképesség és a vírus szaporodási számának növelésével, az immunrendszer és a vakcina hatékonyságának csökkentésével, valamint az új koronavírus fertőzőképességének növelésével.

koronavírus variánsok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

A kutatás főbb megállapításai a következők:

  • a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó változataival fertőzött emberek szignifikánsan fiatalabbak voltak, és kisebb valószínűséggel voltak társbetegségeik
  • a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó változataival történt fertőzés gyakoribb volt a nagyvárosokban
  • a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó változataival történt fertőzések esetén a kórházi kezelés kockázata 52 százalékkal, az intenzív osztályra való felvétel 89 százalékkal, a halálozás pedig 51 százalékal magasabb volt.

A kutatók megvizsgálták az oltás hatását is, amely „tompította” a SARS-CoV-2 aggodalomra okot adó változataival történt fertőzés súlyosságát, csökkentve a súlyos betegségek és halálozás kockázatát a részben és teljesen oltott emberekben.

Forrás: https://www.healthcarehygienemagazine.com/sars-cov-2-variants-of-concern-more-virulent-than-original-strain-study-finds/
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.