Kevesen gondoljuk, hogy az emberi bélrendszerben élő mikrobák, vagyis a mikrobiom jóléte létfontosságú az általános jó egészség megőrzésében.

Annyi baktériumsejt van bennünk, ahány emberi sejt, és ezek számtalan módon segítenek fenntartani az egészségünket (például a gyulladás és a rák leküzdése, emésztés). Amikor a mikrobiomunk kiegyensúlyozatlanná válik, a normális funkcióik zavart szenvednek, ami hozzájárul a különböző betegségek (elhízás, daganatos megbetegedések, gyulladásos bélbetegségek, stb.) kialakulásához. Mit tehetünk tehát az egészséges, változatos mikrobiom támogatása érdekében?

Együnk több gyümölcsöt és zöldséget

Bár az étrendet alkotó különféle ételek befolyásolhatják a bél mikrobiomját, az egészséges mikrobiom kialakulását éppen a rostok - az étrendünkben található szénhidrátok képezik, amelyeket nem tudunk lebontani, de a bélben lévő baktériumok könnyen felhasználnak. A gyümölcsök és zöldségek változatos és bőséges választékú fogyasztása nagyszerű módja annak, hogy a bélben lévő, az egészségét leginkább elősegítő baktériumokat tápláljuk.

Adjunk ételeihez emésztésnek ellenálló keményítőt

Étrendünkben a keményítő nagy része (például fehér kenyér, tésztafélék) gyorsan lebomlik és felszívódik. De ennek a keményítőnek egy része ellenáll az emésztésnek, és inkább rostként viselkedik, táplálja a bélben lévő baktériumokat. Az úgynevezett rezisztens keményítőt a kutatások során különösen előnyösnek találták a bél mikrobiomjának egészsége szempontjából. A rezisztens keményítők további forrása a burgonya és a hüvelyesek. Ezek a keményítőforrások ellenállóbbá válhatnak a főzés, majd a hűtőszekrényben történő tárolás után is.

mikrobiom egészsége
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Kísérletezzünk különböző rostokkal

Nem minden mikrobiom és rost ugyanolyan. Bizonyos rostok és mikroorganizmusok jobban keverednek, mint mások, attól függően, hogy milyen funkcióik vannak az emésztésben. Ez azt jelenti, ki kell „kísérleteznünk”, hogy megtudjuk, milyen rostoktól jobb az emésztésünk. Megtehetjük ezt rostot tartalmazó étrend-kiegészítőkkel vagy különböző kategóriájú rostforrásokkal (például teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, keresztesvirágú zöldségek). Adjunk pár hetet a mikrobiomunknak, hogy alkalmazkodjon az egyes rostforrásokhoz és megtapasztaljuk, hogyan reagálnak.

A testmozgás a mikrobáknak is jót tesz

A rendszeres fizikai aktivitás nemcsak a szív- és érrendszerre, hanem a belekre is kedvező hatással van. A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a testmozgás során termelt laktát egy része hatással lehet bizonyos bélmikrobákra - bár még nem ismert, hogyan és miért.

Adjunk probiotikus ételeket az étrendhez

A probiotikus élelmiszerek az egészségre kedvező hatású mikroorganizmusokat tartalmaznak. Számos különféle hasznos mikroorganizmus létezik, amelyeket olyan élelmiszerekhez adnak, mint a például a joghurt, de természetesen megtalálhatók más erjesztett ételekben (savanyított káposzta, kimchi, stb.) is. Arra, hogy a probiotikus étrend-kiegészítők ugyanolyan előnyösek-e, mint a probiotikus élelmiszerek, eddig még nincs elegendő tudományos bizonyíték.

Forrás: https://theconversation.com/5-things-you-can-do-to-make-your-microbiome-healthier-129215
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.