A tudósok már több száz éve vitatkoznak a vírusok osztályozásáról. Kezdetben azt hitték, hogy mérgek, majd biológiai részecskéknek nevezték őket.

A vírusokat ritkán tekintették élőnek, mert nem felelnek meg az élet definíciójának, vagyis annak, hogy egy élőlény anyagcserét igényel, amely energiát termelő kémiai reakciók összessége. A vírusok nem végeznek anyagcserét, és más kritériumoknak sem felelnek meg - nincsenek sejtjeik és önállóan nem tudnak szaporodni. A vírusok DNS- vagy RNS-csomagok, amelyek gazdasejt nélkül nem tudnak replikálódni. A koronavírus például egy nanoméretű gömb, amely burokkal körülvett tüskefehérjékkel „díszített” génekből áll.

Ennek ellenére a vírusok számos, az élőlényekre jellemző tulajdonsággal rendelkeznek - ugyanazokból az „építőelemekből” készülnek, szaporodnak és fejlődnek. A sejtbe jutva a vírusok a szükségleteiknek megfelelően alakítják a környezetüket – organellumokat hoznak létre, és meghatározzák, hogy a sejt mely géneket és fehérjéket állítsa elő. A közelmúltban felfedezett óriási vírusokról – amelyek vetekszenek néhány baktérium méretével – kimutatták, hogy az anyagcserében használt fehérjék génjeit tartalmazzák, ami felveti annak lehetőségét, hogy egyes vírusok metabolizálódhatnak.

vírusok
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Míg az osztályozás körüli viták néha komolytalannak tűnhetnek, valójában az, ahogyan a vírusokról beszélünk, befolyásolja a kutatást és a kezelési lehetőségeket. Mi több, mivel a vírusokat gyakran nem élőnek minősítik, a vírusfertőzések sok típusát – különösen akkor, ha a vírusok sikeresen kolonizálják a gazdaszervezetet tartósan, élethosszig anélkül, hogy akut megbetegedéseket okoznának – figyelmen kívül hagyják.

Forrás: https://www.sciencenews.org/article/viruses-alive-coronavirus-definition
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

A stressz a barátunk és az ellenségünk is lehet (x)

A túlélésünket szolgálja, nagyobb teljesítményre sarkallhat, de tönkre is tehet bennünket, ha túl sok van belőle. Létezik-e jó stressz, vagy mindenképpen káros? Hogyan küzdjünk meg azzal, ha túl sok a feszültség és kifáradunk a nyomasztó elvárások, szoros határidők és a hétköznapi bosszúságok miatt?