Nem szabad megvárni, amíg a májkárosodás tünetei (például sárgaság, jobboldali hasfájdalom) megjelennek, mert ezek arra utalnak, hogy a máj már nagyon beteg.

Melyek azok a kockázati tényezők, amelyek megnövelik a májkárosodás kockázatát?

Toxinoknak való kitettség

Míg a máj a felelős a méreganyagok vérből történő kiszűréséért, a toxinok túlzott expozíciója károsíthatja a májat. A toxinok mennyiségének csökkentése érdekében olvassa el a háztartásban használt vegyszerek termékcímkéit, hogy ismerje azok összetevőit, valamint fogyasztás előtt mossa meg alaposan a gyümölcsöket és a zöldségeket, hogy minél kevesebb növényvédő szer kerüljön a szervezetébe.

Ártalmas étrend-kiegészítők

Az, hogy egy étrend-kiegészítőt „természetesnek” címkéznek, még nem jelenti azt, hogy jó hatással van a szervezetre. Például az Amerikai Egyesült Államokban a májkárosodás húsz százalékát az ilyen termékek okozzák. Mielőtt étrend-kiegészítőt szedne, kérje a kezelőorvosa tanácsát.

Túl sok alkohol

Az alkoholos zsírmáj, amely májgyulladást, esetleges hegesedést (cirrózis), sőt májrákot is okoz, egy olyan folyamat, amelynek oka a rendszeres és nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás. A tünetek megjelenése (például sárgaság) már a máj visszafordíthatatlan károsodását jelzi.

májbetegség alkohol
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Elhízás, cukorbetegség vagy magas koleszterinszint

Ezek az állapotok alkoholmentes zsírmájat okozhatnak, ami szintén cirrózishoz és májrákhoz vezethet. Az alkoholos zsírmájhoz hasonlóan a kezdeti szakaszban még visszafordítható a májkárosodás az egyszerű szénhidrátok (például kenyér, cukor) mellőzésével, valamint több gyümölcs, zöldség és fehérje fogyasztásával.

Májbetegség a családban

Ha valamelyik közeli hozzátartozójának volt öröklődő májbetegsége (Wilson-kór, alfa-1-antitripszin-hiány, stb.), akkor kerülnie kell a májkárosító kockázati tényezőket (például alkoholfogyasztás).

Forrás: https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/5-reasons-you-may-be-at-risk-for-liver-disease
Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.