Legyen szó késő esti vagy éjszakai étkezésről, valószínűleg sok tippet és tanácsot hallott már arról, hogy érdemes-e enni lefekvés előtt.

Az igazság az, hogy kerülni kell a lefekvés előtti étkezést. Ennek egyik oka a szervezet működése - amikor késő este eszik, ellenkezik a teste cirkadián ritmusával. Minden azon múlik, hogy a szervezet hogyan állítja be az inzulinérzékenységét. A szervezet szándékosan érzékenyebb reggel, ami segít a test táplálásában és mozgásra késztet, de az inzulinrezisztencia éjszaka felgyorsul. Az eredmény az, hogy a késő esti étkezésből származó extra kalóriák alvás közben zsírként raktározódnak el, ahelyett, hogy nappal elégnének. Egy másik ok, amiért a késői étkezés egészségtelen, az az, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk kevésbé egészséges döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy mit fogyasztunk.

Ha szükséges, mit érdemes enni lefekvés előtt?

A legjobb az, ha nem eszik semmit lefekvés előtt, de ez nem mindig reális. Lehet, hogy a munka miatt későn ébred fel, vagy „elcsúszik” az étkezése. Ha nagyon éhes, a párolt vagy nyers zöldségek fogyasztása a legjobb megoldás. Ha valami édesre van szüksége, vannak olyan lehetőségek, amelyek kevésbé egészségtelenek (például sárgarépa és/vagy brokkoli hummusszal, gyümölcs egy kis darab étcsokoládéval, görög joghurt). Ezek az opciók fehérjével és némi egészséges zsírral látják el szervezetet, miközben hozzájárulnak a jóllakottság érzéséhez.

lefekvés előtti étkezés
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Milyen ételeket érdemes kerülni lefekvés előtt?

Ha pihentető éjszakai alvásra vágyik, hagyjon ki mindent, ami magas zsír- és cukortartalmú, és különösen óvatosnak kell lenni két másik dologgal kapcsolatban:

  • Koffein: Nemcsak az alvást zavarja meg, de óriási szerepet játszik a súlygyarapodásban - az esti koffeinbevitel nagy része a szódából és más magas cukortartalmú italokból származik.
  • Alkohol: Az extra kalóriák mellett ez is megzavarhatja az alvást. Bár lefekvés előtt ellazíthat, mégis zavaró lehet.

Mikor a legjobb abbahagyni az evést?

A legjobb három órával a lefekvés előtt abbahagyni az evést. Ez sok időt hagy a szervezetnek az utoljára elfogyasztott étel megemésztésére, így nem zavarja az alvást, de elég kis ablakot hagy elalvás előtt, hogy ne feküdjön le éhesen. A savas refluxban szenvedőknek időt ad a tünetek elkerülésére lefekvés előtt.

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

 

 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.