Az alkoholon és a gyógyszereken kívül még számos más olyan dolog van, ami a méregtelenítésért felelős szervünket károsíthatja.

A májunk a szervezetünk legnagyobb mirigye. Itt választódik ki az epe, vaklamint fontos szerepe van az anyagcserében és a mérgező anyagok kiválasztásában is. Ezért is kell ügyelnünk az egészségére. 

Ha májunkat kedvezőtlen hatások érik, akkor hegesedni kezdhet, ez pedig sokszor visszafordíthatatlan károsodásokat, akár rákot is okozhat. A májbetegségeknek három stádiuma van: tiszta zsírmáj, gyulladásos zsírmáj és májzsugor. Az első szakaszban a betegség a legtöbb esetben csak ultrahangvizsgálat után derül ki, mert nincsenek tünetei. Azonnali életmódváltással visszafordítható. A gyulladásos zsírmájnál a gyógyulás esélye a sejtkárosodás mértékétől függ. Előfordulhat, hogy már olyan mértékű, hogy májelégtelenség alakul ki. A zsugor vagy cirrózis pedig végleges károsodást jelent, csak szervátültetéssel orvosolható.

Milyen tényezők okozhatnak májkárosodást?

Alkohol

Az alkoholizmus okozta májkárosodások teszik ki az összes májbetegség egyharmadát. Ennek oka az alkohol lebontása során a májban keletkező acetaldehid. Ez egy olyan májméreg, melynek hatására gyulladás lép fel és a sejtek pusztulni kezdenek. 

A-vitamin

Amellett, hogy szervezetünknek szüksége van az A-vitaminra, fontos odafigyelnünk, hogy ne fogyasszunk belőle a szükségesnél nagyobb mennyiséget, például étrend-kiegészítők formájában. Mindig egyeztessünk az orvosunkkal, hogy kell-e ilyet szednünk!

Cukor

Ha a májban túl sok fruktóz gyűlik fel, elzsírosodást okozhat, így érdemes kerülni a magas cukortartalmú ételeket és üdítőket.

cukor
Forrás: unsplash.com

Elhízás és zsíros ételek

A gyorséttermi ételekben található transzzsírsavak hatására könnyen felszaladnak az extra kilók. Ennek eredményeképpen nem-alkoholos zsírmáj alakulhat ki, ami ugyanolyan veszélyes, mintha az alkohol okozta volna. Napjainkban sajnos egyre fiatalabb betegeket diagnosztizálnak az elhízás ezen következményével. Az elhízás a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is növeli. 

Gyógyszerek és drogok

A paracetamol-tartalmú gyógyszerek nagy mennyiségben való szedése májkárosodáshoz vezethet, ezért ügyeljünk arra, hogy ne szedjük feleslegesen. Ezenkívül a teljesítménynövelők, valamint a kábítószerek is veszélyesek a májunk számára.

gyógyszer
Forrás: unsplash.com

Előrecsomagolt ételek

Könnyű és gyors megoldás napközben bekapni egy-egy falatot az ételautomatából, de ha lehetőségünk van rá, ne tegyük. A csokik, csipszek és társaik tele vannak a májunk számára (is) káros anyagokkal. Helyette vegyünk inkább gyümölcsöt vagy vigyük magunkkal a saját készítésű ételeinket.

Dohányzás

Nemcsak a légutak és a tüdő számára ártalmas ez a káros szokás. A máj hegesedését is előidézhetik a cigarettákban található gyulladást okozó anyagok.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.