Az elhízás a legtöbbeknek még mindig csak esztétikai kérdés, pedig nemcsak azért kellene figyelnünk a súlyunkra, mert az tönkreteheti az önbizalmunkat.

Tényként ki lehet sajnos jelenteni, hogy a fejlett országok -köztük Magyarország- lakossága is nagy arányban elhízott, túlsúlyos. Ennek számos egyértelmű oka van: a múlthoz képest megváltozott táplálkozási szokások és élelemtípusok, megváltozott viszonyunk a mozgással és az állandó kényelem, ülő életmód és ülő munkavégzés.

tulsuly_utazas
Forrás: unsplash.com

Már a fiatalokat is arra kondicionáljuk, hogy legyenek kényelmesek és fogyasszanak minél több cukrot és szénhidrátot. A felnőtt társadalom pedig ennek csúcsra járatását végzi, kiegészítve a hamis impulzusokkal, a vásárlási kényszerrel, a virtuális világ hatásaival. Nagyon kevesen mozognak tudatosan, és a statisztikák alapján a helyes táplálkozás fontosságát sem értik meg rengetegen. A külcsín, az alkat valóban esztétikum, de nem szabadna, hogy kizárólag ez határozza meg, hogy valaki figyel-e magára.

Az okok tehát nyilvánvalóak, és az is, hogy csak tudatos életmóddal lehet tenni ellene, márpedig nagyon fontos lenne az erre való nevelés már gyermekkortól. Íme a túlsúlyból adódó problémák a mindennapokban:

  • Az első és legfontosabb az egészség leromlása. Aki nem csupán rendelkezik ár fölös kilóval, hanem elhízott, annak belső szervei is ki vannak bélelve zsírszövettel. Szinte fulladoznak ebben. A szív-érrendszer, az emésztőrendszer és az immunrendszer is kimondottan megsínyli a túlsúlyt, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb daganatos betegség, a cukorbetegség, keringési betegségek és hormonális betegségek legmagasabb kockázati faktora az elhízottság. Sajnos, a koronavírus áldozatai között is ki lehetett mutatni, hogy a túlsúlyosak sokkal inkább rizikófaktort képviseltek.

  • A pandémia alatt, aki ügyes volt, az rájött, hogy a meglévő ruhatára több, mint elegendő. Aki viszont evéssel jutalmazta magát, az hamar kifogyta a szetteket. Ha valaki tartja a súlyázt, netán még néha fogy is belőle, az sokkal tovább őrizheti kedvenc darabjait, és sokkal magabiztosabban is érzi magát bennük. Tehát nem utolsó sorban anyagilag és pszichésen is megtérül, ha figyelünk az egészséges testsúlyra.

  • A túlsúly valóban túl-súly és túl-méret. Bizonyos nemzetközi légitársaságoknál akár ki is fizettetik egy fél jegy árát azzal az utassal, aki másfél helyet elfoglal, vagy nem utazhat turista osztályon. A túlméretesség egyébként kellemetlen akár csak a tömegközlekedésen, egy váróteremben, egy rendezvényen vagy bárhol.

  • A család jövőjét veszélyezteti az elhízás. Nemcsak, ahogy korábban utaltunk rá, a gyerekeknél a káros életviteli mintát, de egy elhízott ember jó, ha számol vele, hogy az egészségügyi kockázatok miatt nem biztos, hogy épen és egészségesen fogja megélni a nyugdíjas korát.

  • Kevés az a túlsúlyos ember, aki játszi könnyedséggel végzi a munkáját, legyen az álló vagy ülőmunka, irodai vagy fizikai. Sajnos a túlsúly egy állandó plusz teher hordását jelenti, ami minden egyes pillanatban extrán igénybe veszi a légzőrendszert, a szív munkáját, a mozgásszervrendszert stb. Ez pedig ördögi kör, mert túlsúllyal eleve nehezebben mozog, dolgozik valaki, az egészségügyi szövődmények miatt viszont még akár el is veszítheti a munkáját.

Az ember felelősséggel tartozik önmagáért, az egészségéért, a gyermekei jövőjéért, és sajnos mindezeknek egyáltalán nem kedvez a leírt probléma. Tehát mindenki törekedjen az alkatának megfelelő legegészségesebb forma elérésére, hogy hosszú, boldog élete lehessen! Ráadásul, aki küzd, és, aki célokat tűz ki és ér el, az mindig motiváltabb, sikeresebb és önazonosabb, mint azok, akik sodródnak csak az élettel.

Forrás: https://www.bootsnall.com/articles/overweight-travel-empowering-everyone.html
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.