Ha valaki fogyni szeretne, elég egyszerű a recept, mozogni kell és csökkenteni a szénhidrát bevitelt. De amennyire kézenfekvő a megoldás, annyira nem könnyű ezt kivitelezni.

A szénhidrátok mindenütt ott vannak, és természetesen nem minden formájuk jelent gondot a szervezetnek. Sőt, bizonyos szénhidrátok nélkülözhetetlenek a megfelelő működéshez. Szénhidrátok tulajdonképpen a zöldségek is, amelyek magas rost és vitamintartalmuk miatt a legegészségesebb táplálékaink.

cukor
Forrás: unsplash.com

Szénhidrátban gazdagok a gyümölcsök, magvak is, melyekben a szénhidrát már cukorként van jelen, de nem ezeken múlik az, hogy valaki elhízott lesz-e. A tésztafélék szénhidráttartalma már sokkal kritikusabb kérdés, itt is általában megkülönböztetünk „jó” és kevésbé jó típusokat. A gyorsan felszívódó és elraktározható szénhidrátok a legbajosabbak, ha az ember nem szeretne plusz kalóriákat és kilókat. Az egyértelmű probléma a cukorral van, amely igazából ott van a felvágottakban, konzervekben, dresszingekben, de még a kenyerekben is, hogy a kimondott édességekről ne is beszéljünk. Amit tehát mindenképpen kerülni kellene a diéta, vagy egy egészséges étrend során, azok a könnyű cukrok, a csokik, cukrok, cukros krémek minden formája.

Márpedig a túl sok szénhidrát vagyis cukor fogyasztása igazoltan számos civilizációs betegség okozója, úgy mint az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, inzulin rezisztencia, a daganatos megbetegedések, a szív-érrendszeri problémák, és mindenféle gyulladásos folyamatokat is előidéz vagy fenntart.

  • Az első lépés a cukortartalékaink kisöprése. Törekedjünk fokozatosságra, nem kell azonnal minden szénhidrátot száműzni, de az említett legveszélyesebbeket cseréljük le hasznosabb formákra! Idő, mire a vércukorszintünk normalizálódik a felfokozott állapotból, és kell kb. egy hét, mire az agyunk is hozzászokik a kevesebb cukor stimulációhoz.

  • Legyünk tudatosak, keressük a buktatókat. Ahogy említettük, rengeteg dologban van cukor, olyanokban is, amikben nem feltételeznénk. Ezért tanulmányozzuk az összetevőket, címkéket, és kerüljük el a rejtett forrásokat!

  • Egy kis kémia. Tanuljuk meg a cukor előfordulási neveit (maltróz, szacharóz, fruktóz stb.), így könnyebben elcsípjük őket és el is kerülhetjük.

  • Az ital is számít! Nemcsak az ételekben sok a cukor, a teák, üdítők, energiaitalok, tejes italok is hemzsegnek a cukorban. Igyunk vizet, főzzünk saját teát, gyógyteát!

  • Mivel a cukorból energiát nyerünk, fontos, hogy a tápanyagokat más, egészségesebb forrásból fedezzük, így nem fog lemerülni a szervezet, nem leszünk fáradtak vagy dekoncentráltak. Az említett zöldségek remek kiegészítők, például a chipsre sütött gyökérzöldségek, de jó alternatívák a magvak is, a húsokhoz pedig keressük a tápláló köreteket, mint a quinoa, bulgur, hajdina, kuszkusz stb.

  • A cukor íze helyett fedezzük fel a fűszereket, melyek visszaadják a nassolás élményét. Akár kávéról, joghurtról, túró desszertről van szó, feldobhatjuk fahéjjal, vaníliával vagy kardamommal.

Forrás: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/no-sugar-diet
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.