Az epilepszia kezelésében bizonyítottan hatásos diéta, ami javítja az érintettek életminőségét.

Napjainkban a ketogén diéta nagyon divatosnak számít. Elsősorban életmódváltás, fogyókúra kapcsán alkalmazzák, hosszú távon gyakran azonban eredménytelenül. Ugyanakkor az epilepszia kezelésében már bizonyítottan hatásos és javítja az érintettek életminőségét.

Az epilepsziás roham az idegrendszer hirtelen fellépő, átmeneti működészavara, melynek hátterében nagy tömegű idegsejt egy időben történő kóros kisülése áll. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, érinthetik az izmokat (rángás, görcsök), az érzékszerveket, de a gondolkozást, a figyelmet és a beszédet is.

A lakosság 0,5-1,0%-a szenved aktív epilepsziában, nekik rendszeresen vannak rohamaik, és állandó kezelésre szorulnak. Hazánkban évente kb. 5000 új epilepsziás beteget diagnosztizálnak.

A felnőtt és gyermek epilepsziás betegek közel egyötöde, 15-20%-a terápiarezisztens, azaz náluk a hagyományos terápiával, gyógyszerekkel nem érhető el a rohammentesség. Számukra jelentős életminőségjavulást jelenthet a ketogén diéta.

A ketogén diéta nagyon magas zsírtartalmú és igen alacsony szénhidráttartalmú étrend. A diéta ideje alatt megváltozik az anyagcsere, de változások következnek be többek között a víz- és elektrolit-háztartásban is.

epilepszia, étrend, ketogén diéta
Forrás: pexels.com

Epilepszia esetén a ketogén diétát minimum 3 hónapig, maximum 2 évig javasolt tartani. A diéta hatékonyságát több klinikai vizsgálat támasztja alá. Egy 2006-ban publikált tanulmányban a diétát tartók 24%-a rohammentessé vált, 52%-ban több mint 90%-os, 83,6%-ban pedig több mint 50%-os volt a rohamredukció. Ugyanakkor a kezdeti résztvevők fele abbahagyta a diétát egy éven belül, főleg hatástalanság miatt.

Több nemzetközi kutatás és elemzés után mostanra bebizonyosodott, hogy a ketogén diéta hatékonynak tekinthető a terápiarezisztens epilepszia esetén, csökkenti a rohamok számát és időtartamát is. Használatával átlagosan 50% feletti rohamszám-csökkenés érhető el.

Forrás: Richter Éva és mtsai: Konszenzus a ketogén-diéta alkalmazására
(A Magyar Epilepszia Liga, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, és a Nutricia Specialized Nutriton közös javaslatai alapján)
Borítókép forrása: pixabay.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.