Könnyen és gyorsan lehet vele fogyni, de vajon megéri az egészségügyi kockázatokat?

Aki kicsit is emlékszik a biológia órákra, az tudja, hogy a kígyók elég ritkán táplálkoznak. A kisebbek hetente, a nagyok havonta vagy még ritkábban. Az elfogyasztott táplálékot hosszasan és lassan emésztik. A Snake Diet éppen ezért egy hosszan tartó, böjtre épülő étrendnek hirdeti magát, de ez már önmagában elég aszkétán hangzik.

kigyo_dieta
Forrás: unspalsh.com

Arra a meggyőződésre alapozva találták ki ezt a “diétát”, hogy az emberek történelmileg éhínség időszakokat éltek át, tehát az emberi szervezet hetente néhányszor csak egy étkezésből is képes fenntartani magát. Cole Robinson találta ki az irányzatot, aki böjti edzőnek nevezi magát, de nem rendelkezik sem orvosi, sem biológia, sem táplálkozástani végzettséggel. Önmagában már ez is elég ok lehet, hogy ha valahol népszerűsítik a kígyó diétát, ne ugorjunk bele!

A diéta kezdetben 48 órás böjtöt ajánl, kiegészítve elektrolittartalmú italokkal. Ezen időszak után a következő böjt kezdetéig 1–2 órás evési időszak áll rendelkezésre.

A kígyó diéta három fázisból áll, amelyek célja, hogy drasztikusan csökkentsék a testsúlyt, és hozzászoktassák testét a hosszú távú – és potenciálisan veszélyes – böjtök folyamatos ciklusához. Feltalálója saját honlapján népszerűsíti a módszert és árulja mellé az ún. Kígyó-italt, ami az elektrolitos folyadékot jelenti.

A koplalást alapvetően egyik táplálkozástudományi irányzat sem tartja jónak, hiszen a szervezet egy idő után vész üzemmódba kapcsol, és tartalékolni fog. Ráadásul komoly és káros egészségügyi következményei lehetnek egy ilyen életmódnak, inkább ne próbáljuk ki!

Aki a böjtölést szeretné egészséges módon az étkezésébe építeni, annak érdemes utána olvasnia, hogy mi a szakaszos böjt, ami akár a mindennapokban is alkalmazható, vagy egy diéta kiegészítésére és nem jár kockázatokkal.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/snake-diet
Borítókép forrása: unspalsh.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.