Ne hagyjuk magunkat becsapni, hiszen nem minden diéta működik mindenki számára.

Vannak, akik ketogén diétával, vannak, akik kizárólag kalóriaszámlálással, mások pedig zsírégetőkkel igyekeznek leadni a túlsúlyt. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik népszerű módszer működik, és melyik hatástalan.

A csodadiéták nem működnek!

A zsírbontó tabletták, anyagcsere fokozó teák és fogyasztó övek jól hangzanak, hiszen gyors változást ígérnek, de ezek a módszerek általában semmilyen tudományos ténnyel nincsenek alátámasztva, ráadásul nem fog jól kinézni és nem is érzi jól magát, aki ezeket választja. Ahogy a koplalásnak, úgy az egészségtelen evés mellett szedett csodaszerek sincs értelme.

Együnk minél többször? Inkább ne!

A többször kevesebbet elv hívei szerint, ha többször eszünk, többször dolgoztatjuk a szervezetünket, így mozgásban van az anyagcsere. Bár ezt hajlamosak vagyunk igaznak gondolni, tudnunk kell, hogy ez nem így van. Ugyanolyan mértékű kalóriabevitel mellett nem függ össze a minél gyakoribb evés a fogyás hatékonyságával. A többszöri étkezés veszélye lehet, hogy a nem jól megválasztott, pl. a vércukorszintet gyorsan emelő ételek jelentősebb inzulin választ válthatnak ki, ami gátolja a zsírbontást. A helyes étkezés a legtöbb esetben napi háromszori, minimum 4, maximum 6 órás szünetekkel.

diéta
Forrás: pexels.com

Mozgás nélkül fogyás nincs

Ugyanannyira fontos a táplálkozás, a kalóriamennyiség, az ételek összetétele, mint a mozgás. A sport által javul a sejtek inzulinérzékenysége, így a testünk kevésbé raktároz. A sport hatására nő az izomzatunk vagyis szervezetünk több kalóriát használ fel, ha jó a testösszetételünk. A mozgás tehát emeli az alapanyagcserét.

Csak a kalóriák számolása elég? Dehogy!

Nem elég annyit tudni, mennyi a kalóriaigénye egy átlagos testnek, fontos, hogy szakemberrel kiszámoltassuk, vagy egy megbízható számítási módszer által magunk kiszámoljuk, hogy mennyi a mi testünké, hiszen alkattól, életmódtól, magasságtól, kortól és nemtől is függ. A fogyáshoz az alap kalóriaszükséglet elfogyasztása szükséges, ezért minden bevitt energiát jobb feljegyezni, Az évi néhány kilós hízás napi 100 többletkalóriából is összejöhet. Jegyezzük fel az elégetett és a bevitt kalóriákat is, és igyekezzünk a szükségesnél nem többet elfogyasztani.

Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.