A betegség több nőnél okozhat meddőséget, ezért érdemes idejében elcsípni és a megfelelő étrenddel kordában tartani.

Az endometriózis hazánkban is gyakori, azonban kevésbé ismert betegség, melynek okai tisztázatlanok. Bizonyos kutatások szerint a nők 5-10 százalékánál előforduló elváltozás, amely globálisan kb. 176 millió nőt, míg Magyarországon kétszázezret érint. Az endometriózis a kínzó menstruációs fájdalmak mellett akár meddőséget is okozhat. Az „endometrium” szó a méh belső felszínét borító nyálkahártyát jelenti, ami ennél az állapotnál a méh üregén kívül is megjelenik és ott krónikus gyulladást idéz elő. Ennek oka, hogy a hormonális változások következtében a külső szövetek éppen úgy működnek a méhen kívül, mintha a méhen belül lennének.

endometriozis_dieta
Forrás: pexels.com

Tünetei az alhasi fájdalmak, menstruációs görcsök, fájdalmas vizelési inger, fájdalmas székletürítés, emésztési panaszok, levertség, fáradékonyság, ciszták megjelenése, hegesedések a szaporító szerveken. Orvoslás szempontjából az egyik leghatékonyabb kezelésnek az ösztrogénszint csökkentése számít, ami elérhető és befolyásolható egy megfelelően összeállított étrenddel, ezt nevezzük endometriózis diétának.

A helyes endometriózis étrend titka, hogy ki kell iktatni a gyulladáskeltő ételeket. Vagyis nem ajánlott: a vörös húsok, a különböző tejtermékek, illetve a glutént, cukrot, szóját, tartósítószert tartalmazó ételek fogyasztása, és semmi olyan, ami puffadást okoz nálunk.

Amit ajánlatos fogyasztani, azok a zöldségek, melyek vitaminok, ásványi anyag és fitotápanyag tartalmukkal támogatják az egészséges emésztést és a bélflóra egészségének fenntartását.

Ehetünk halakat, tengeri herkentyűket, hiszen a bennük megtalálható omega-3 gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így az endometriózisban nagy segítséget nyújthatnak. Emellett számos előnyös hatásuk van ezeknek a jótékony zsírsavaknak.

Az étrend alapja a megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz is. A kellő mennyiségű folyadékbevitel segíti a méregtelenítést, fokozza az anyagcserét. A víz mellett koffeinmentes teákat, gyógyteákat is ihatunk.

A bab, a borsó és minden hüvelyes az ösztrogén hormont kiegyensúlyozó hatásúak, ezért ezeket is fogyaszthatjuk.

Az endometriózis diéta úgynevezett FODMAP étrend, vagyis kiiktatja a vékonybélben nehezen felszívódó és puffadást okozó szénhidrátokat (oligo-, di- és monoszacharidok).

Egyes tanulmányok szerint a sport és mozgás is jótékony az endometriózis kezelésében, a jóga, a relaxáció és az akkupunktúra is kedvező hatást hozhat.

Forrás: https://www.healthline.com/health/endometriosis/endometriosis-diet
Borítókép forrása: pexels.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.