Egyre inkább teret hódít a szezonális étrend. Végre egy olyan életmód, ami nemcsak jó a Földnek és az egészségünknek, de a pénztárcánkat is kíméli.

Szerencsére az egészségtudatos emberek között is egyre nagyobb teret hódít a szezonális étrend. Ennek egyik jele, hogy a közösségi médiában is egyre trendibbnek számít, ha odafigyelünk arra, hogy az évszaknak megfelelő alapanyagokból készült ételeket fogyasszunk.

De mit is jelent a szezonális étkezés, és miért is jó ez nekünk? A lényege, hogy ahol élünk, az adott évszaknak, időszaknak megfelelő, helyben termett élelmiszereket részesítjük előnyben a messziről érkező import árukkal szemben.

szezonalitás étrend, diéta fenntarthatóság egészséges életmód
Forrás: unsplash.com

Ennek a szemléletnek számos előnye van:

  • Olcsóbbá válik az étkezés: az egzotikusabb alapanyagok, trópusi gyümölcsök drágábban elérhetők, mint a hazai alma vagy körte. A téli időszakban itthon valóban szerényebb a kínálat, de ilyenkor használhatjuk a szezonjában, tavasszal-nyáron megvásárolt, majd lefagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket.
  • Sok szempontból egészségesebb választás: általában a hosszú szállítási láncban, messziről érkező élelmiszerek több vegyszert tartalmaznak, mint a hazaiak. Ennek oka, hogy egyrészt a hosszú szállítás miatt külön kell őket kezelni, hogy nehogy idő előtt megrohadjanak, tönkremenjenek, túlérjenek, másrészt pedig a szintén a hosszú szállítási idő miatt túl korán, még félig érett állapotban takarítják be őket. A rövid szállítási idejű zöldségnek, gyümölcsnek (közelben megtermesztett, ideális esetben helyi gazdától vásárolt) van ideje megérni, és így akkor kerül leszüretelésre, betakarításra, amikor a legtöbb tápanyag (vitaminok, ásványi anyagok, stb.) és ízanyag van benne.
  • Fenntarthatóbb választás: a rövid szállítási láncnak jelentősen kisebb a károsanyag kibocsátása és az ökológiai lábnyoma, mint a hosszú szállítási idejű láncoknak.
  • Kreatívabbá tesz a konyhában: felfedezhetünk számos hazai szuperélelmiszert, amiket korábban hanyagoltunk, pedig a legtöbb felkapott sztáralapanyagnak van hazai alternatívája. A főzés során is megtanulhatunk egy alapanyagot többféleképpen elkészíteni, és így is színesíthetjük, változatosabbá tehetjük az étkezéseinket.

Érdekes megfigyelni, hogy a szezonalitás is alkalmazkodik a mi tápanyagigényeinkhez: télen inkább a nehezebben emészthető, laktató helyi alapanyagok jellemzőek (itthon a burgonya, káposztafélék, gyökérzöldségek, olajos magvak, fermentált zöldségek, alma, körte), míg a melegebb időszakban jobban kívánjuk a színes, könnyebben emészthető zöldleveleseket és a sokféle gyümölcsöt.

A The European Food Information Council (EUFIC) összeállított egy interaktív térképet, ami megmutatja, hogy Európában - országok és hónapokra lebontva - éppen hol, mi, mikor terem.

Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.