A tífusz egy olyan típusú bakteriális fertőzés, amit a Salmonella typhi okoz és általában fertőzött élelmiszerek vagy víz fogyasztása okozza.

A fertőzés bár elég ritka a fejlett országokban, világszerte súlyos probléma, évente több mint 215 000 halálesetet okoz a tífusz. A betegség főbb tünetei a láz, fejfájás, fáradtság, fogyás, hasmenés, gyomorfájdalom és étvágytalanság. Bár az étrend megváltoztatása nem tudja kezelni a tífuszt, segíthet bizonyos tünetek enyhítésében.

tifusz_dieta
Forrás: unsplash.com

A tífusz diéta a fertőzés okozta emésztési zavarok enyhítésére összpontosít, miközben biztosítja, hogy szervezetünk elegendő energiához jusson. Korlátozni kell a rostban gazdag ételeket, amelyek nehezebben emészthetők, és így súlyosbíthatják a tífusz okozta emésztési problémákat. Ide tartoznak az olyan élelmiszerek, mint a nyers gyümölcsök és zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, diófélék, magvak és hüvelyesek.

Ehelyett érdemes alaposan megfőzni az ételeket, konzerv vagy mag nélküli gyümölcsöket választani, és a rostban gazdag teljes kiőrlésű gabonák helyett a finomított gabonákat előnyben részesíteni. Más, esetleg nehezen emészthető ételeket is korlátozni kell, beleértve a zsíros vagy fűszeres ételeket.

A sok víz fogyasztása is nagyon fontos. Mivel azonban a tífuszt bakteriális fertőzés okozza, ha olyan területen tartózkodunk, ahol gyakori a tífusz, válasszunk palackozott vizet, és kerüljük a jeges italokat.

Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen mossunk kezet, alaposan mossunk meg minden terméket, és kerüljük a nyers húst, a nyers halat és a nem pasztőrözött tejtermékeket. Kerüljük az ismeretlen forrásból, például utcai árusoktól származó ételek vagy italok fogyasztását is!

Íme néhány étel, amelyet ehetünk a tífusz diéta során:

  • Főtt zöldségek: burgonya, sárgarépa, zöldbab, cékla, tök

  • Gyümölcsök: érett banán, dinnye, almaszósz, gyümölcskonzerv

  • Gabonák: fehér rizs, tészta, fehér kenyér, keksz

  • Fehérjék: tojás, csirke, pulyka, hal, tofu, darált hús

  • Tejtermékek: zsírszegény vagy zsírmentes pasztőrözött tej, joghurt, sajt és fagylalt (tolerancia szerint)

  • Italok: palackozott víz, gyógytea, kókuszvíz, gyümölcslé, húsleves

Bár kevés kutatás folyik konkrétan a tífusz diétával kapcsolatban, a tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony rosttartalmú étrend követése és a fűszeres ételek korlátozása segíthet számos gyomor-bélrendszeri probléma enyhítésében. És ne feledjük, a diéta nem a kórokozót pusztítja el, csupán az emésztési tünetek enyhítésében segít!

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/typhoid-diet
Borítókép forrása: unspalsh.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.