A vegánságról megoszlanak a vélemények, de időszakosan akár az egészségünket is szolgálhatja a csak növényi étrend.

Van, aki erkölcsi és etikai megfontolásból lesz vegetáriánus, illetve vegán. Mások egészségi kockázatokat mérlegelve váltanak. A vegán étrend szigorúbb, mint a vegetáriánus, illetve egy igazi vegán nemcsak az étrendjében az, hanem figyel arra is, hogy ne használjon állatokon tesztelt kozmetikumokat, óvja a környezetét, és nem látogat állatkertet vagy delfináriumot sem, hasonlóan etikai meggyőződésből.

vegan_dieta_hatasa
Forrás: unsplash.com

A vegán étrend a zöldségek és gyümölcsök terén is a minél inkább nyers étkezést preferálja, nem engedi sem a tojás, sem a méz fogyasztását. Aki szereti a húsokat, annak elég emberpróbáló lehet egy ilyen táplálkozás, de diéta formájában akár ki is lehet próbálni, hogy kicsit méregtelenítsük a szervezetet.

A vegán étrend előnyei:

  • Méregtelenít, beindítja a fogyást.

  • Felszámolja a fölösleges zsírpárnákat, energetizál.

  • Csökkenti és állandó szinten tartja a vércukorszintet.

  • Megelőzhető vele az inzuln rezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség.

  • Csökkenti a koleszterinszintet.

  • Kedvez a szív- és érrendszernek.

  • Csökkenti a gyulladásos folyamatokat, például a mozgásszervi megbetegedéseknél.

  • Csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát.

Azért érdemes tudni, hogy a vegán étrend sem válik be mindenkinek. Előfordulhat, hogy a kizárólag növényi étrend megnöveli az áteresztő bélszindróma kockázatát, így akinél jelen van ez a betegség, semmiképp se térjen át! Bizonyos fehérjék és zsíros (állati eredetűek) nem kerülnek be a szervezetbe. Akik erre érzékenyek és szervezetük igényli ezeket, az nem fogja tudni helyettesíteni növényi fehérjével, a közérzete nem feltétlenül lesz jobb.

Ha kipróbálnánk a vegán étrendet, ezeket fogyasszuk elsősorban: tofu, növényi fehérjék, hüvelyesek, diófélék, dió- illetve mandulavaj, növényi tejek, kender, chia- és lenmag, algák, teljes kiőrlésű gabonák, áltermések, erjesztett növényi ételek (kimchi, kombucha), gyümölcsök, zöldségek.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/vegan-diet-guide
Borítókép forrása: unsplash.com
 
Neked ajánljuk

6 meglepő mód, ahogy az alkohol befolyásolja az egészségét

Az alkohol egészségre gyakorolt ​​hatásának egy része jól ismert, mások azonban meglepők lehetnek. Van hat kevésbé ismert hatás, amelyet az alkohol gyakorol a szervezetre.